1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Ustavni sud: Pripremna sednica o notarima

Ustavni sud: Pripremna sednica o notarima

Ustavni sud Republike Srbije

Ustavni sud održao je pripremnu sednicu povodom inicijativa kojima se osporava set zakona o javnom beležništvu i obustava rada advokata u Srbiji, objavljeno je na sajtu tog suda.

Na sajtu tog suda se navodi da je pripremna sednica povodom predmeta formiranim po pomenutim inicijativama održana u sredu, 12. novembra, prenosi Tanjug.

Advokatske komore Beograda i Srbije podnele su sredinom septembra inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Ministarstvo pravde tražilo je ocenu ustavnosti akata koji se odnose na obustavu rada advokata, koji su u štrajku već dva meseca.

Beogradski advokati su stupili u štrajk 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se priključile nedelju dana kasnije.

Oni traže izmene zakona koji se tiču sistema javnog beležništva koje je u Srbiji počelo sa radom 1. septembra i regulisanje paušalnog oporezivanja advokata.

Nakon više sastanaka i pregovora između Misitarstva pravde i lidera advokatskih komora izvršene su izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali te izmene nisu bile prihvatljive za advokaturu koja i dalje odbija postupanje pred državnim organima, policijom, tužilastvom i sudovima.

Advokatura je u više navrata poručila da će bez obzira na odluku o ustavnosti osporenih zakona tražiti izmene pojedinih članova tih zakona za koje smatra da ugrožavaju advokatsku profesiju.

Izvor: RTS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…