Ustavna žalba zbog zabrane šetnje ponosa u Nikšiću

Podgorica, 30. novembar 2016. – NVO Akcija za ljudska prava – HRA je za NVO LGBT Forum Progres i NVO Hiperion podnela ustavnu žalbu protiv presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je potvrđena odluka Uprave policije i MUP-a o privremenoj zabrani “Akademske šetnje ponosa” u Nikšiću, u septembru 2015. godine. 

Ustavnom žalbom se tvrdi da je Vrhovni sud povredio pravo na slobodu okupljanja i zabranu diskriminacije, odnosno jednakost pred zakonom, pripadnicima NVO LGBT Forum Progres i Hiperion, suprotno Ustavu Crne Gore, Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, saopštavaju iz HRA.

Naime, LGBT Forum Progres i Hiperion su, kao organizacije koje se bave zaštitom i promocijom prava i sloboda LGBTIQ osoba, u julu 2015. godine podneli prijavu policiji za održavanje mirnog okupljanja pod nazivom “Akademska šetnja ponosa” 18. septembra 2015. godine u Nikšiću.

Odlučujući po prijavi, načelnik Centra bezbjednosti Nikšić doneo je rešenje o privremenoj zabrani šetnje, jer je procenjeno da ona predstavlja veliki bezbednosni rizik. Ovo rešenje je potvrdio MUP, Upravni sud je zatim odbio tužbu organizatora, a Vrhovni sud potvrdio presudu Upravnog suda. Šetnja do danas nije održana, iako su njeni organizatori u prijavi izrazili spremnost na dogovor sa policijom i oko datuma i mesta održavanja mirnog okupljanja.

U rešenjima o zabrani skupa i Uprave policije i MUP-a, koje su prihvatili sudovi, nisu dati uverljivi razlozi za stav o navodno visokom bezbednosnom riziku planiranog događaja, a posebno ni u rešenju ni u sudskim presudama nije obrazloženo zašto policija na takav rizik nije bila u stanju da odgovori, kao što je, na primer, odgovorila dva puta u Podgorici i jednom u Budvi, obezbeđujući povorke ponosa.

Uprava policije je zabranila održavanje „Akademske šetnje ponosa“, a istog dana dozvolila skup Jugoslovenskoj komunističkoj partiji, čiji su pripadnici, kao i pripadnici navijačkih grupa, pretili pripadnicima  NVO LGBT Forum Progres i Hiperion. Pored očigledne diskriminacije organizatora zabranjene šetnje, posebno zabrinjava i to što policija zbog pretnji nasiljem nije podnela ni jednu krivičnu prijavu, već je rešenje našla u zabrani mirnog okupljanja potencijalnih žrtava tog nasilja.

Podnosioci ustavne žalbe oćekuju da Ustavni sud Crne Gore  primeni standarde iz prakse Evropskog suda za ljudska prava na koje su HRA, LGBT Forum Progres i Hiperion u prethodnom postupku bezuspešno ukazivali MUP-u i sudovima, i da usvajanjem žalbe pokaže da je Crna Gora dužna da obezbedi pravo na mirno okupljanje i onim ljudima sa čijim se stavovima ne slažu svi, a posebno grupe nasilnika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…