Usluge prenoćišta i dnevnih centara uvesti kao standardizovane usluge socijalne zaštite, a ne kao ad hoc rešenja

Foto: Tanjug

Beograd – Mreža organizacija civilnog društva za borbu protiv beskućništva obaveštava građane da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda u saradnji sa Crvenim krstom Beograd prvi put otvorio privremeno prenoćište za osobe u situaciji beskućništva na adresi Dr Milutina Ivkovića broj 2, Autokomanda.

Ovakva usluga smeštaja je veoma nedostajala postojećem sistemu socijalne zaštite, Mreža  pozdravlja odluku Sekretarijata, navodi se u saopštenju.

Dodatno, Mreža pozdravlja pristupačnost ovog privremenog prenoćišta jer ulazak i korišćenje ne predviđa dugačke birokratske procedure već uzima u obzir urgentnu potrebu naših sugrađana koji nemaju krov nad glavom.

Istovremeno, Mreža poziva Sekretarijat da proširi kapacitete prenoćišta i otvori nove ustanove ovakvog tipa jer se postojeći kapacitet od 20 kreveta već u prvim danima nakon otvaranja očekivano pokazao nedovoljnim.

Dodatno Mreža poziva nadležne institucije da usluge prenoćišta i dnevnih centara uvede kao standardizovane usluge socijalne zaštite, a ne kao ad hoc rešenja jer je potreba za njima očigledna u toku čitave godine.

Trenutno prenoćište funkcioniše tako što ga ljudi koji nemaju krov nad glavom mogu koristiti svakog dana od 20:00 časova uveče do 8:00 časova ujutru i prespavati u prostorijama koje pored kreveta nude i kupatilo sa tušem.

Mreža smatra da je pristupačnost prenoćišta dobar model i pokazuje u kom pravcu bi mogao da funkcioniše i prijem u Prihvatilište za odrasla i stara lica koje je jedina ustanova ovakvog tipa u Beogradu i nudi privremeni smeštaj u trajanju do šest meseci ljudima u situaciji beskućništva.

Mreža podseća da je, trenutno, pristup Prihvatilištu otežan nizom birokratskih procedura koje stoje ispred socijalnih potreba naših sugrađana.

Naravno, potrebno je raditi na uspostavljanju ovakvih usluga smeštaja i u drugim gradovima u Srbiji, predlaže Mreža u saopštenju.

Trenutno po podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Srbiji postoji oko 13-16 prihvatilišta nedovoljnog kapaciteta.

Mreža podseća da su usluge smeštaja vid osnovnih i minimalnih mera zaštite prava sugrađana koji žive u stanju ekstremne deprivacije i pozivaju na sistemsko adresiranje uzroka beskućništva.

Članice Mreže organizacija civilnog društva za borbu protiv beskućništva su: ADRAOmladinski centar CK13, KlikaktivCaritas,  A 11 – Incijativa za ekonomska i socijalna prava .

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…