1. Početna
  2. Društvo
  3. Usluge prenoćišta i dnevnih centara uvesti kao standardizovane usluge socijalne zaštite, a ne kao ad hoc rešenja

Usluge prenoćišta i dnevnih centara uvesti kao standardizovane usluge socijalne zaštite, a ne kao ad hoc rešenja

Foto: Tanjug

Beograd – Mreža organizacija civilnog društva za borbu protiv beskućništva obaveštava građane da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda u saradnji sa Crvenim krstom Beograd prvi put otvorio privremeno prenoćište za osobe u situaciji beskućništva na adresi Dr Milutina Ivkovića broj 2, Autokomanda.

Ovakva usluga smeštaja je veoma nedostajala postojećem sistemu socijalne zaštite, Mreža  pozdravlja odluku Sekretarijata, navodi se u saopštenju.

Dodatno, Mreža pozdravlja pristupačnost ovog privremenog prenoćišta jer ulazak i korišćenje ne predviđa dugačke birokratske procedure već uzima u obzir urgentnu potrebu naših sugrađana koji nemaju krov nad glavom.

Istovremeno, Mreža poziva Sekretarijat da proširi kapacitete prenoćišta i otvori nove ustanove ovakvog tipa jer se postojeći kapacitet od 20 kreveta već u prvim danima nakon otvaranja očekivano pokazao nedovoljnim.

Dodatno Mreža poziva nadležne institucije da usluge prenoćišta i dnevnih centara uvede kao standardizovane usluge socijalne zaštite, a ne kao ad hoc rešenja jer je potreba za njima očigledna u toku čitave godine.

Trenutno prenoćište funkcioniše tako što ga ljudi koji nemaju krov nad glavom mogu koristiti svakog dana od 20:00 časova uveče do 8:00 časova ujutru i prespavati u prostorijama koje pored kreveta nude i kupatilo sa tušem.

Mreža smatra da je pristupačnost prenoćišta dobar model i pokazuje u kom pravcu bi mogao da funkcioniše i prijem u Prihvatilište za odrasla i stara lica koje je jedina ustanova ovakvog tipa u Beogradu i nudi privremeni smeštaj u trajanju do šest meseci ljudima u situaciji beskućništva.

Mreža podseća da je, trenutno, pristup Prihvatilištu otežan nizom birokratskih procedura koje stoje ispred socijalnih potreba naših sugrađana.

Naravno, potrebno je raditi na uspostavljanju ovakvih usluga smeštaja i u drugim gradovima u Srbiji, predlaže Mreža u saopštenju.

Trenutno po podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Srbiji postoji oko 13-16 prihvatilišta nedovoljnog kapaciteta.

Mreža podseća da su usluge smeštaja vid osnovnih i minimalnih mera zaštite prava sugrađana koji žive u stanju ekstremne deprivacije i pozivaju na sistemsko adresiranje uzroka beskućništva.

Članice Mreže organizacija civilnog društva za borbu protiv beskućništva su: ADRAOmladinski centar CK13, KlikaktivCaritas,  A 11 – Incijativa za ekonomska i socijalna prava .

 

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…