Uskoro otvaranje poglavlja 23 i 24

evropske integracije

Sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana 4. jula u Parizu doneo je regionu neka razjašnjenja: odluka Britanije da istupi iz EU neće uticati na politiku proširenja, a u slučaju Srbije ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima u članstvu mogla bi biti otvorena 19. jula. EU je najavila i da će obezbediti oko 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana, od čega 96 miliona za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Na skupu u Parizu je potpisan i sporazum o osnivanju Kancelarije za saradnju mladih u regionu koja treba da po ugledu na sličnu saradnju Nemačke i Francuske doprinese pomirenju i povezivanju u regionu.

Premijer Aleksandr Vučić izjavio je 4. jula u Parizu da će pristupna poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo Srbije u EU biti otvorena 19. jula, pošto je Hrvatska dala pristanak. On je dodao da je to potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel, što je javila i Hrvatska radio televizija.

Prethodno je evropski komesar za proširenje Johanes Han naveo na Tviteru da je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju novih poglavlja sa Srbijom, dala 4. jula pristanak.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je 4. jula  u Parizu da je blizu rešenje o otvaranju poglavlja 23 i 24 pregovorima EU i Srbije pošto su hrvatski zahtevi ispunjeni. On je rekao da se još radi na detaljima da bi se ta dva poglavlja otvorila u julu.

"Blizu smo rešenja i očekujem da ćemo ovih dana moći dogovoriti kada će biti organizovana međuvladina konferencija o pristupanju za ova dva poglavlja. Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahteve uspeli da ugradimo u pregovaračku poziciju EU", rekao je Kovač, prenela je agencija Hina.

Velika Britanija je prethodno dala saglasnost za utvrđivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU za otvaranje poglavlja 23 i 24, ali je Hrvatska do sada imala primedbe i nije davala zeleno svetlo.

Hrvatska je tražila da se puna saradnja sa Haškim sudom, ukidanje regionalne jurisdikcije za srpski sud za ratne zločine i zagarantovano mesto hrvatskom manjini u parlamentu Srbije prvo postave kao merilo za otvaranje poglavlja 23, a zatim, pošto je prihvatila da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja, da se uvrste u pregovaračku poziciju EU.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…