1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Uskoro osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Uskoro osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije

Na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Beču potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Vest o pokretanju inicijative o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Inicijativu su pokrenule Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Albanije u saradnji sa organizacijama civilnog društva. Ova kancelarija koja za cilj ima realizaciju programa razmene kako bi se dao doprinos mobilnosti, interkulturalnom učenju i pomirenju mladih u regionu. Postojalo je više predloga za naziv ove Kancelarije, kao što je u početku bila „Unija mladih Zapadnog Balkana“ ali se u samom finišu ovih dogovora odustalo od tog naziva i pronašao prikladniji. KOMS je zagovarala termin „kancelarija“ umesto „unija“ jer reč o pokretanju programa za razmenu uz institucionalnu podršku država regiona, a ne o uniji mladih.

Ovu deklaraciju su potpisale Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Političkom deklaracijom se samo daje politički i institucionalni okvir za uspostavljanje ove Kancelarije, a sama Kancelarija će biti otvorena verovatno tek krajem sledeće ili početkom 2017. godine.

KOMS je početkom jula 2015. godine učestvovala u studijskoj poseti Parizu, Berlinu i Beču u organizaciji Francusko-nemačke kancelarije kada je u saradnji sa predstvanicima omladinskih krovnih organizacija regiona radila na izradi koncept note u kojoj su date sugestije za buduću kancelariju za regionalnu saradnju mladih. Ta koncept nota je završena neposredno pred ovaj Samit i biće poslata svim predstavnicima vladinog i nevladinog sektora zemalja učesnica.

Vest o studijskoj poseti na kojoj je pisana koncept nota

Ono što će se dešavati u međuvremenu jeste proces širokih konsultacija o modelu te kancelarije, i taj proces će biti vođem od strane radne grupe koju će činiti predstavnici vladinih i nevladinih tela iz svih zemalja potpisnica, a koja bi trebalo da bude formirana tokom jeseni ove godine. KOMS već ima formirano Radno telo za bavljenje ovom temom i očekujemo da KOMS bude članica te radne grupe sa strane Srbije. U tom svetlu, organizovaćemo konsultacije sa organizacijama članicama, ali i drugim zaintersovanim organizacijama, čime se otvara i stvara mogućnost da se sve zaintersovane strane aktivno uključe u ovaj proces.

Izvor: Krovna Organizacija Mladih Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…