1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Uskoro novi zakon o zaštiti potrošača

Uskoro novi zakon o zaštiti potrošača

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi Vlada tokom januara trebalo da predloži novi Zakon o zaštiti potrošača i prosledi ga Skupštini.

– Novi zakon je u potpunosti harmonizovan s međunarodnim standardima. Hteli smo da zakon zaista štiti potrošače, a da nikako i ni na koji način ne šteti trgovcima, kazao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da novi zakon sadrži jake instrumente i mehanizme zaštite potrošača koji su izostali iz prethodnog zakona čije su se mnoge slabosti pokazale u primeni.

– Novi zakon ima nekoliko novina, među kojima su novi instrumenti zaštite potrošača u vansudskom rešavanju potrošačkih sporova što je u skladu sa novom direktivom EU. Jača i kapacitete organizacija za zaštitu potrošača, jer želimo da imamo jak potrošački pokret, sa instrumentima zaštite i kolektivnih inteteresa potrošača, rekao je ministar.

– Novim zakonom vraćamo nadležnosti tržišnoj inspekciji, posebno u oblasti nepoštene poslovne prakse i netržišnih ugovornih obaveza što će u svakodnevnom životu omogućiti kvalitetnu zaštitu interesa potrošača, naglasio je Ljajić.

Nacrt zakona o zaštiti potrošača bio je od 27. septembra do 27. oktobra 2013. godine na javnoj raspravi gde je naišao na veliko interesovanje nevladinih i potrošačkih organizacija, stručnjaka i privatnog sektora. Konačnu verziju nacrta tog zakona, početkom decembra je utvrdio Nacionalni savet za zaštitu potrošača.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…