Uskoro konkretan plan za borbu protiv diskriminacije

diskriminacija

Nacrt Akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije stavljen je na javnu raspravu i trebalo bi da bude jedan od prvih dokumenata koji će biti usvojeni nakon formiranja Vlade Srbije, rečeno je 10. aprila na predstavljanju ovog plana.

Akcioni plan važan je kako strategija, doneta u junu 2013, ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, a ima značaja i za pregovore sa EU budući da se njegovim donošenjem zaokružuje strateški okvir za jedno od ključnih poglavlja – 23, koje je posvećeno osnovnim pravima. Efikasna primena će, međutim, biti od ključnog značaja.

Prema rečima eksperta za izradu plana, ovom tekstu potrebne su izmene pre svega u pogledu plana za finansiranje predviđenih aktivnosti. Akcionim planom mogu biti obuvaćeni samo zadaci za organe i institucije na državnom nivou, ali se očekuje da će i deo lokalnih samouprava doneti sopstvene akcione planove, i time uzeti aktivniju ulogu u borbi protiv diskriminacije.

Za sada se čini da je tim za izradu Akcionog plana izbegao tipične slabosti ovakvih dokumenata u Srbiji, na šta je ukazala i šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević. Prema njenim rečima, uzeti su u obzir postojeći akcioni planovi i strategije iz drugih oblasti koje se mogu odnositi na diskriminaciju, mere su jasne, rokovi realistični i ostvarivi, a predviđen je i način za praćenje sprovođenja. 

Ona je upozorila da i u ovom slučaju, kao i tokom svih aktivnosti u okviru pregovora sa EU, treba "oprezno i pametno" predviđati planiranje planova. 

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…