1. Početna
  2. Društvo
  3. Uskoro kampanja za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara

Uskoro kampanja za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula godišnju kampanju kojom poziva svetske vlade i autoritete na odgovornost za nekažnjavanje zločina usmerenih protiv novinara.

Za početak kampanje određen je 2. novembar, UN-ov Dan protiv nekažnjivosti kriminala usmerenog na novinare. Kampanja će trajati do 23. novembra 2015.

Datum početka kampanje značajan je kao godišnjica ubistava novinara Međunarodnog francuskog radija (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon (ubijenih u Kidal Mali 2013. godine), a 23. novembra 2009. godine dogodio se masakr na Filipinima kada je najmanje 32 novinara izgubilo živote u jednom od najsmrtonosnijih napada na medije.

U pismu upućenom svojim partnerima i podružnicama, IFJ je 20. oktobra 2015. godine pozvao na masovnu podršku i osudu zločina koji su usmereni na novinare i koji ostaju nekažnjeni diljem sveta. Ubistvo je najteži oblik ovakvih zločina, ali „potrebno je osuditi sve napade na novinare koji ostaju nekažnjeni”, navodi se u pismu organizacije.

Kampanjom se stavlja poseban naglasak na problem nekažnjavanja ovakvih zločina u Meksiku, Filipinima, Ukrajini i Jemenu.

Povodom UN-ovog dana protiv nekažnjavanja IFJ će organizovati više aktivnosti.

Pratite kampanju putem Twittera i Facebook-a.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…