USAID u Srbiji pokreće petogodišni projekat iz oblasti vladavine prava

Foto: unsplash.com

Beograd – Američka vlada, preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Srbiji pokreće novi, petogodišnji projekat iz oblasti vladavine prava, koji će imati za cilj da pomogne građanima da se lakše izbore sa pravnim problemima.

U okviru projekta pod nazivom „Pravda za sve“ USAID će sarađivati sa relevantnim državnim institucijama i pojedinačnim sudovima kako bi građani više bili u fokusu pravosuđa.

Saradnja će se bazirati na usvajanje politika, procedura i svakodnevniih praksi koje su jednostavnije za sprovođenje, navodi se u zajedničkom saopštenju USAID i ambasade SAD u Srbiji.

U projekat će biti uključeni i brojni partneri kako bi se podigao nivo svesti i razumevanja kod građana kada su i pitanju njihova prava i obaveze.

Projekat će takođe nastojati da unapredi iskustvo koje građani imaju kada je u pitanju pristup pravdi.

On će raditi na osnaživanju poverenja između delilaca pravde i korisnika pravosudnog sistema, na osnaživanju proaktivnih glasova koji žele da pokrenu pozitivne promene, kao i na unapređenju stepena poštovanja i neutralnosti onih koji rade u pravosuđu.

Projekat ima za cilj da unapredi pravnu pismenost i osnaži građane, te da unapredi iskustvo građana kada je u pitanju njihov pristup pravdi i korišćenje usluga pravosudnog sistema i  osnaži pravosudni sistem tako što će građane staviti u fokus.

Radujemo se saradnji sa pravosuđem i korisnicima njegovih usluga kako bismo pomogli Srbiji da nastavi važan posao na izgradnji pravosudnog sistema u čijem centru su građani„, rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam povodom početka novog projekta.

Projekat „Pravda za sve“ uključiće državne institucije kojima je mandat da garantuju vladavinu prava i jednak pristup pravdi, kao što su Ministarstvo pravde, pojedinačni sudovi i tužilaštva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i kancelarije za besplatnu pravnu pomoć lokalnih samouprava.

Osim toga, u okviru projekta biće uključena pravna zajednica, relevantna profesionalna udruženja, pravni fakulteti i organizacije civilnog društva, dok će kroz različite aktivnosti učestvovati i građani na lokalnom nivou.

Projekat će raditi na unapređenju poznavanja prava kod građana, kako da ga koriste u svakodnevnom životu dok će u isto vreme podržavati inicijative koje zagovaraju otvoreno pravosuđe koje olakšava inkluzivno uključivanje javnosti u pravosudne procese.

Projekat će nastojati da unapredi pristup pravdi i relevantnim uslugama iz pozicije korisnika usluga.

Takođe će raditi na unapređenju koherentnosti, komunikacije i koordinacije između pravosudnih institucija, činilaca i procesa kao i njihove delotovornosti u oblasti utvrđivanja i rešavanja problema građana i zadovoljavanja njihovih potreba za pravdom, uključujući i probleme i potrebe žrtava porodičnog nasilja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…