UPSS: Aktuelna vlast deluje protiv interesa građana i građanki

Niš, 07. septembar 2017. (MIRC) – Udruženi pokret slobodnih stanara organizovao je konferenciju za novinare kako bi konkretnim primerima ukazao na „delovanje vlasti protiv interesa građana i mobilisao javnost u sprečavanju takve prakse“.

Želimo da skrenemo pažnju javnosti na probleme o kojima se ovde i ne govori. Skoro je održana javna tribina na kojoj su učestvovali predstavnici Građanskog fronta, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Podrži RTV, predstavnici vojnog i policijskog sindikata). Sada želimo da to i pokažemo na konkretnim primerima“, kaže član Upravnog odbora UPSS-a Đokica Jovanović.

On objašnjava da je suštinski problem korupcija, a partijsko zapošljavanje jedan od njenih primera.

Broj zaposlenih u niškoj Gradskoj upravi i javnim preduzećima, prema podacima UPSS-a, od 1990. godine do danas porastao je za skoro 300% i za proteklih 27 godina građani Niša su za njihove plate dali blizu milijardu evra. Jovanović navodi da je broj zaposlenih u Gradskoj upravi Niša 1990. iznosio 600, a u javnim preduzećima 1.500. Prema njihovim rečima, danas u Upravi radi 3.000 ljudi, a u javnim preduzećima isto toliko, ukupno 6.000, što je zapravo višak od 3.900 ljudi.

Država je počela da usklađuje svoje zakone sa zakonima EU. U tom postupku doneto je mnogo zakona, ali je njihova primena vrlo sporna. Svi zakoni koji su restriktivni prema građanima primenjuju se trenutno, bez pogovora. Bilo koji zakon koji je donet, a da je povoljan za građanina, se zaobilazi, ne primenjuje se“, rekao je član Upravnog odbora UPSS-a Milosav Jukić.

On dodaje da EPS ne poštuje odluke Agencije o poništenju odluka EPS Distribucije o odbijanju zahteva građana za privremeno uključenje struje kao navodno nepotpune,  pa se nalaže ponovo odlučivanje EPS-a o tim predmetima.

Takođe, kaže, često se dešava da EPS, bez prisustva vlasnika brojila i dokaza ili odgovarajućeg dokumenta, konstatuje neovlašćenu potrošnju i isključi struju, što građane primorava da pokrenu sudski postupak i tako samo gomilaju enormne dugove za sudske troškove.

Jukić ističe da su troškovi JKP Objedinjene naplate 3,5% računa za grejanje. „Kako bi ovaj trošak mogao da uđe u fiksnu cenu grejanja, označen je kao trošak platnog prometa. Objedinjena naplata postaje banka, a procenat fiksni iznos. To znači da građani plaćaju 3,5% svog računa za grejanje Objedinjenoj naplati, čime ON postaje poreski organ Grada Niša“, zaključuje Jukić.

Prema rečima predstavnika UPSS-a, sporan je i rad Parking servisa.

Kako navode, od 2012. broj zaposlenih uvećan je za 60%, a nije sagrađen ni jedan novi parking. Takođe, zaposleni u Parking servisu mere rastojanja vozila od pešačkog prelaza i raskrsnice, iako nisu nadležni saobraćajni organi.

Iznajmljivanje ljudskih resursa je takođe jedan od problema. Zakon je omogućio javnim preduzećima da, zbog zabrane zaposlenja, zaposle na određeno maksimum 10% ljudi na određeno. Ovo se u Nišu može tumačiti kao obavezno. Kako ni  to nije dovoljno, vrši  se dodatno angažovanje ljudskih resursa. Postavlja se pitanje koliko je to zaposlenih stvarno potrebno i ko će sve to da plati“, kaže Jukić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…