Uprkos poboljšanjima, prespor napredak bezbednosti na putevima u EU

vazdušni jastuci

Brisel, 12. jun 2020. – Prema podacima koje je objavila Evropska komisija, 2019. je na putevima EU živote izgubilo manje ljudi nego prethodnih godina.

Lani je, naime, u nesrećama poginulo oko 22 800 osoba, što je gotovo 7000 (23 %) manje nego 2010., a 2 % manje nego 2018.

Evropa, sa 51 smrtnim slučajem na milion stanovnika, i dalje ima najbezbednije puteve na svetu.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Vălean izjavila je: „Nulta stopa smrtnih slučajeva i teških povreda na evropskim putevima do 2050. – to je naš cilj. Do 2030. želimo prepoloviti broj poginulih i teško povređenih i znamo da to možemo postići. Nakon znatnog smanjenja broja smrtnih slučajeva na putevima, taj se trend počeo usporavati. Razlike među zemljama i dalje su velike. Svoj cilj ćemo postići samo donošenjem zakonodavnih mera, obezbeđivanjem odgovarajućih finansijskih sredstava i standarda za vozila i infrastrukturu, digitalizacijom i razmenom primera dobre prakse“.

Broj poginulih i dalje se smanjuje. U osam država članica (Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Letoniji, Luksemburgu i Švedskoj) 2019. je zabeleženo najmanje smrtnih slučajeva dosad.

Međutim, napredak je u većini zemalja sve sporiji. Postavljeni cilj – prepoloviti broj poginulih na putevima od 2010. do kraja 2020. – nećemo postići. Iako će se broj poginulih 2020. verovatno znatno smanjiti zbog mera uvedenih tokom pandemije korona virusa, to i dalje neće biti dovoljno da se ostvari cilj.

Iako se razlike u državama članicama smanjuju, i dalje u najmanje sigurnim državama dolazi do četiri puta više nesreća sa smrtnim posledicama nego u najsigurnijima.

Prošle su godine tako najsigurnije bile švedski (22 smrtna slučaja na milion stanovnika) i irski putevi (29 smrtnih slučajeva na milion stanovnika).

Najviše je poginulih bilo u Rumuniji (96 smrtnih slučajeva na milion stanovnika), Bugarskoj (89 smrtnih slučajeva na milion stanovnika) i Poljskoj (77 smrtnih slučajeva na milion stanovnika), dok je prosek u EU iznosio 51 smrtni slučaj na milion stanovnika.

Neke zemlje su ostvarile veliki napredak – broj poginulih u Grčkoj, Španiji, Portugalu, Irskoj, baltičkim zemljama (Letoniji, Litvanijii i Estoniji) i Hrvatskoj natprosečno se smanjio, za čak 30 do 40 %.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…