Upotreba softvera za špijuniranje „Pegaz“ očigledno bila rasprostranjena u zemljama EU

Sophie In ‘t Veld

Brisel – Upotreba softvera za špijuniranje „Pegaz“ očigledno je bila naširoko rasprostranjena u zemljama EU, zaključak je izveštaja istražnog odbora Evropskog parlamenta.

Vlade članica EU su upotrebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe“, konstatacija je objavljenog nacrta izveštaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar i Španija.

Austrija se, takođe, kritikuje, jer bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima tesne veze sa vlasnikom izraelske kompanije NSO, koja je razvila „Pegaz“.

Pored toga se u izveštaju navodi i da je u Austriji sedište kompanije DSIRF (Decision Supporting Information Researć and Forensic), koja važi za provajdera softvera za špijunažu, a visoki funkcioneri te firme imaju, kako se navodi u izveštaju, kontakte sa Rusijom i Kremljom.

Nakon što su eksperti za bezbednost Majkrosofta optužili DSIRF da stoji iza niza digitalnih napada na banke, advokatske kancelarije, strateških kompanija u najmanje tri zemlje, austrijska državna bezbednost sprovela je istragu, ali nije našla dokaze za primenu softvera za špijunažu.

DSIRF je razvio softver pod imenom „Subzero„, koji koristi takozvane Zero-Day-Exploits, kako bi došao do poverljivih podataka i lozinku, tvdio je Majkrosoft u julu.

Razvoj „spajvera“ u državama članice EU je velika pretnja po demokratiju na celom kontinentu“, naglasila je nadležni izvestilac Evropskog parlaenta, Holanđanka Sofi in t Veld.

Prema njenim rečima, „spajverom“ se ne krše samo prava na privatnu sferu, već i miniraju demokratske institucije, i ućutkuju opozicija i kritičari.

Takođe takav softver, dodaje, ima zastrašujuće dejstvo po slobodu štampe i civilno društvo, te služi i za vršenje uticaja na izborima.

To je evropski skandal“, pošto su napadnute i institucije EU, a uticalo je i na donošenje odluka u Uniji, tvrdi T Veld.

Požalila se da nijedna zvanična ustanova nije želela da sarađuje sa njom u izradi izveštaja, pa ni Savet EU nije dao odgovor Evropskom parlamentu na pitanja s tim u vezi.

Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 delova od puzla sa 1.000 delića“, rekla je ona.

Evropska komisija se bučno zalaže za demokratiju i borbu protiv lažnih vesti, a tako nedavno i prilikom preuzimanja Tvitera. Ali kada napadi na demokratiju dolaze iznutra, Komisija ćuti“, kazala je T Veld.

Ona je navela da EK pokazuje mišiće Ilonu Masku, ali plišanim rukvicama se obraća članicama koje koriste spajver protiv građana.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…