UNS: Zašto je Upravni odbor RTS-a pisao Državnoj revizorskoj instituciji?

Radio-televizija Srbije

Beograd, 24. januar 2019. – Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) od Državne revizorske insititucije (DRI) zatražio je da ispita da li je generalni direktor Dragan Bujošević ispoštovao "objektivne kriterijume" kada je zaključivao sporazume o prestanku radnog odnosa sa zaposlenima, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema saznanjima UNS, loša komunikacija UO RTS i Bujoševića ogleda se i u tome što, iako usvojen, finansijski plan za ovu godinu još nije potpisan.

U dopisu se navodi da je potrebno posebno ispitati da li su kriterijumi kao što su potrebe radnog procesa i visina sredstava ispoštovani "za zaposlene na rukovodećim radnim mestima" i one koji u za šest meseci do dve godine ispunjavaju zakonski uslov za odlazak u penziju.

Generalni direktor odobrio je sporazumni prestanak radnog odnosa za 241 zaposlenog u RTS, a među kojima su i zaposleni na radnim mestima za kojima i dalje postoji potreba i na kojima su sada raspoređeni drugi zaposleni ili je za popunu raspisan javni konkurs, ukazuje UO RTS.

Navodi se da je reč o "velikim pojedinačnim iznosima sredstava koji će po sporazumu biti isplaćeni zaposlenima".

U Odluci o zaključenju sporazuma o prestanku radnog odnosa sa zaposlenima, koju donosi generalni direktor, između ostalog se navodi da "poslodavac može jednokratno ponuditi zaposlenima na neodređeno vreme prestanak radnog odnosa" uz stimulativnu isplatu naknade.

Upravni odbor od DRI traži da se ispita i ukupno poslovanje RTS i sprovede revizija finansijskih izveštaja od 1. januara 2016. do 31. decembra 2018. godine.

Predsednik UO RTS Vladimir Vuletić rekao je UNS da zna da DRI ne dolazi ni na čiji poziv, već samostalno odlučuje o subjektima revizije.

U dopisu, UO RTS ipak moli DRI da "što pre sprovede reviziju poslovanja u RTS jer on nema mogućnosti da samostalno sprovede efikasan nadzor".

Poziv je poslat u novembru 2018, a RTS je objavila da će kontrola trajati od 14. januara do 15. novembra ove godine.

Iz DRI je demantovano da dolaze u kontrolu po pozivu UO, objašnjavajući da je Savet DRI 26. decembra doneo odluku o subjektima revizije, kao i da revizija poslovanja RTS tokom 2018. predstavlja deo usvojenog Programa revizije za 2019. godinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…