1. Početna
  2. Društvo
  3. UNS: Vučić i Tasovac da odbrane medijske zakone od činovnika

UNS: Vučić i Tasovac da odbrane medijske zakone od činovnika

Udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije – UNS poziva premijera Aleksandra Vučića i ministra kulture Ivana Tasovca da odbrane Zakon o javnom informisanju i medijima koji se našao na udaru Agencije za privatizaciju. Ta agencija je pre dva dana suspendovala odredbe medijskog zakona o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima. Na taj način Agencija je novinarima i medijskim radnicima oduzela pravo na vlasništvo koje im pripada.

UNS očekuje da premijer i ministar kulture zaštite rezultat petogodišnjeg napornog rada na medijskoj reformi utemeljenoj na evropskim vrednostima. Sav taj rad obesmišljen je potezom birokrata iz Agencije za privatizaciju.

Nisu valjda činovnici Agencije za privatizaciju ti koji u Srbiji mogu da donesu odluku da Zakon o javnom informisanju i medijima ne važi u procesu privatizacije i izlaska države iz vlasništva medija. Podsećamo da je medijski zakon zbog tog postupka i donošen. Za slobodu medija nije dovoljno doneti zakon, on se mora i dosledno primenjivati.

Tražimo da Vlada Srbije ne dozvoli da cela medijska reforma padne zbog samovolje birokrata koji su potpisali rešenje kojim se novinarima u Vranju oduzimaju zakonom zajamčena prava.

UNS traži i od evropskih i drugih međunarodnih ustanova, na čelu sa Evropskom unijom i OEBS-om, da zaštite zakon na čijem su donošenju insistirale i oko čijeg su se usvajanja itekako pitale.

Izvor: Udruženje novinara Srbije – UNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…