UNS: Urednica KTV tvrdi da je Gradonačelnik Zrenjanina preneo poruku Gašića da proda televiziju

daljinski upravljač

Beograd, 28. jun 2018. – Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da mu se obratila urednica televizije KTV iz Zrenjanina, Danica Radić i rekla da joj je gradonačelnik Čedomir Janjić preneo poruku direktora BIA Bratislava Gašića da treba da proda tu televiziju, što je Janjić demantovao.

Kako se navodi u saopštenju, Radić je u pismu UNS-u napisala da KTV zbog svoje uređivačke politike godinama trpi pritiske vlasti.

Navela je da joj je gradonačelnik Čedomir Janjić nedavno "preneo poruku Bratislava Gašića da mora da proda televiziju jer inače neće dobiti sredstva za sufinansiranje medijskih projekata", i da su posle te njegove posete "komitenti naprasno počeli otkazivati saradnju".

"Televizija KTV je jedna od najstarijih lokalnih TV stanica u Srbiji, emituje program od 1993. godine. Oduvek smo bili otvoreni za sve političke opcije. Zbog profesionalnog informisanja proganjani smo za vreme DOS-a i intezivno od 2006. do 2012. godine. Najveći pritisak na slobodno novinarstvo, na našu medijsku kuću i na nas lično počinje 2012. godine, dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, upravo lidera zbog kojeg smo u vreme DS-a bili progonjeni jer su on i njegovi saradnici gostovali na našoj televiziji", rekla je Radić za UNS.

Ona podsetila da ju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu na TV Pink nazvao "kriminalcem".

Vučić je tada rekao da je "KTV neka od televizija koja 24 sata vodi kampanju protiv nas, vode je ovi razni savetnici, polukriminalci ili kriminalci Zaeva i mnogih drugih".

"Prošla sam svih ovih godina kroz svašta, trpela razne torture i zato mislim da je važno da javnost obavestim o svim pritiscima koje zbog uređivačke politike trpi moja televizija. Svakog sam puštala da kaže šta misli. Nemam običaj da se obraćam javnosti, ali ovaj put mislim da su pritisci preveliki i bojim se da moja KTV neće dugo izdržati", rekla je Radić.

Ona je istakla da je projektno sufinansiranje medija vrsta pritiska jer "to je velika prevara jer iz vrha stranke SNS stižu spiskovi u lokalne samouprave kojem mediju da se dodeli koliko sredstava".

"Grad Zrenjanin postavi u konkursu da je naveći iznos koji se može dodeliti po projektu tri miliona dinara i onda se desi da televizija koja prati sve aktivnosti godišnje samo toliko može da dobije. Prošle godine smo i to malo dobili u maju, sada je već kraj juna", rekla je Radić.

Ona je navela da ju je nakon što je pismo, koje je stiglo i UNS-u, uputila i OEBS-u i stranim ambasadama, naprasno zvala činovnica iz Grada da dođe da potpiše ugovor o sufinansiranju projekata.

"Odjednom se javljaju, doneli su rešenje i hitno zovu da se potpiše, dobila sam tri miliona dinara. Mislim da je zbog mog pisma neko reagovao, inače ni dinar ne bih dobila", rekla je Radić.

Gradonačelnik Janjić u odgovoru UNS-u naveo da je Rešenje doneto 22. juna, da je objavljeno na sajtu i poslato svim učesnicima konkursa, kao i da je ono doneto na obrazloženi Predlog Konkursne komisije za ocenu projekata.

Janjić je istakao i da s KTV televizijom ima "izuzetno dobru saradnju koja traje godinama unazad" i da je "iznenađen navodima gospođe Radić koji su u njenom pismu stigli UNS-u".

Na pitanja UNS-a o navodima Danice Radić da joj je preneo poruku Bratislava Gašića da ako "neće da proda televiziju više neće ni jedan jedini dinar dobiti iz opštinskog budžeta" gradonačelnik Janjić nije odgovorio.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…