UNS i NUNS: Grad Beograd ponovo obesmislio medijski konkurs

Beograd, 20. decembar 2016. – (UNS/NUNS) – Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 20. decembra su u odvojenim saopštenjima izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji je gradska uprava Beograda odlučila o sufinansiranju medijskih projekata.

Novinarska udruženja oštro protestuju što je Grad Beograd odlučio da više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodeli firmama i preduzetnicima čija osnovna delatnost nije javno informisanje..

UNS oštro protestuje što je Grad Beograd više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodelio firmama i preduzetnicima koji se ne bave informisanjem javnosti i od kojih su neke osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili čak po njegovom raspisivanju.

Petočlana komisija u kojoj nisu bili članovi UNS-a, najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji, više od 30 miliona dinara odobrila je firmama i pojedincima koji nisu poznati po bavljenju novinarskim poslom, među njima i firmi koja iznajmljuje automobile.

Odluka o raspisivanju konkursa doneta je 2. septembra, a višemilionske iznose dobile su firme osnovane tokom ove godine, kao što je Brender d.o.o. (osnovan 16. avgusta, dobio 7,5 miliona dinara) i Irik d.o.o. (osnovan 26. septembra, dobio 9 miliona).

Umesto da ovim konkursom zaštite i unaprede javni interes u javnom informisanju, beogradske vlasti šalju poruku da se plaše slobodnog izveštavanja u interesu svih građana, naveo je UNS pozivajući Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na to što beogradske vlasti obesmišljavaju medijske reforme i drugu godinu zaredom ignorišu stav profesije i stručne javnosti.

NUNS je izrazio "krajnje razočarenje, nezadovoljstvo i najoštriji protest" zbog načina na koji je Gradska uprava Beograda odlučila da raspodeli 85,7 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini i ocenilo da takva odluka obesmišljava zakonom upostavljen sistem sufinansiranja javnog interesa u informisanju.

"Više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodeljeno je firmama i preduzetnicima čija osnovna delatnost nije javno informisanje. Više od 30 miliona dinara dodeljeno je firmama i pojedincima koji se bave proizvodnjom audio i video materijala, reklamiranjem, čak i rentiranjem automobila", navodi se u saopštenju.

NUNS je dodao da još veću sumnju u opravdanost te odluke nameće i činjenica da su pojedine agencije kojima su odobreni najveći višemilionski iznosi iz budžeta Beograda osnovane neposredno pre ili u toku trajanja konkursa za sufinansiranje medijskih projekata.

"Verovatno ta činjenica i objašnjava zašto je za formalno donošenje rešenje o raspodeli bilo potrebno čak sto dana od raspisivanja konkursa… Simptomatično je i to da je komisija radila u približno istom sastavu kao i za konkurs Beograda 2015, kada je medijska zajednica takođe izrazila ozbiljne sumnje u opravdanost raspodele budžetskog novca za sufinansiranje projekata medija", navodi se.

NUNS je dodao da će konsultovati pravne eksperte u vezi sa mehanizmima zaštite javnog interesa i sprečavanja nenamenskog trošenja budžetskog novca.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…