UNS: Novinari izloženi pritiscima vlasnika medija, centara moći, vlasti i opozicije

Udruženje novinara Srbije

Beograd, 21. decembar 2019. – Na redovnoj Skupštini Udruženja novinara Srbije (UNS) ocenjeno je da je položaj novinara i medija izuzetno nepovoljan, da su novinari izloženi pritiscima vlasnika medija, centara moći, vlasti i opozicije.

Kako je saopštio UNS, takav položaj posledica je dugogodišnje nekažnjivosti za zločine nad novinarima, ali i teškog ekonomskog i radno-pravnog statusa novinara i medijskih radnika.

U zaključcima koje je usvojila Skupština UNS traži da se što pre okonča sudski postupak protiv optuženih za ubistvo vlasnika „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, dovrši istraga ubistva novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića, rasvetle okolnosti smrti novinarke „Duge“ Dade Vujasinović i pravnosnažno okončaju istrage i sudski postupci za brojne napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima.

UNS je pozvao vlast da učini sve kako bi se utvrdila i odgovornost NATO-a za ubistvo 16 radnika RTS-a u bombardovanju zgrade te medijske kuće 1999. i kaznili nalogodavci i ubice 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji.

Skupština UNS-a je podsetila da je tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji ubijeno još deset novinara i medijskih radnika srpskih redakcija, a da nikakve istrage nisu pokrenute.

U zaključcima Skupštine UNS-a traži se da Vlada Srbije do kraja godine usvoji Medijsku strategiju, a da najkasnije u prvom tromesečju sledeće godine donese akcioni plan za sprovođenje strategije i formira radnu grupu za izradu novog medijskog zakonodavstva.

Skupština UNS-a je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i sve lokalne samouprave da što pre raspišu i okončaju konkurse za projektno sufinansiranje medija, posebno vodeći računa da prednost u dobijanju novca poreskih obveznika imaju mediji koji poštuju Kodeks novinara Srbije, a da u odlučivanju o projektima učestvuju isključivo reprezentativna novinarska udruženja.

Traži se i da najzad bude ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaposleni novinari i medijski radnici Mreže Most na Kosovu i Metohiji dobiju kosovski dodatak, a ostali mediji na srpskom jeziku više novca za medijske projekte od Ministarstva kulture i informisanja, saopštio je UNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…