UNODC upozorava na rizik od povećanja broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja drogom

Foto: unodc.org

Beč – Pad proizvodnje opijuma u ​​Avganistanu, po nalogu talibanskih vlasti, mogao bi da dovede do povećanja broja smrtnih slučajeva u svetu zbog predoziranja zbog toga što heroinski zavisnici prelaze na  sintetičke droge koje su sve više zastupljene u Evropi.

To se upozorava u izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Proizvodnja opijuma, od kojeg se pravi heroin, opala je u Avganistanu za 95 odsto prošle godine nakon što su talibani zabranili proizvodnju narkotika 2022. godine, navodi se u izveštaju UNODC.

Ističe se da je, iako je proizvodnja opijuma u Mjanmaru prošle godine povećana za 36 odsto, na globalnom nivou opala za 75 odsto.

UNODC upozorava da bi ta promena mogla da dovede do povećanja rizika od predoziranja zbog korišćenja sintetičkih droga, kao što su fentanil i nitazen, a koje se već koriste u nekim evropskim zemljama poslednjih godina.

Smrtni slučajevi zbog predoziranja nitazenom prijavljeni su u Irskoj, Velikoj Britaniji, Estoniji i Letoniji, navodi se u izveštaju.

Ističe se da je upotreba kokaina dostigla rekord tokom 2022. godine, pri čemu je u SAD opala, a u Evropi je povećana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…