1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. UNODC: Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord tokom pandemije korone

UNODC: Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord tokom pandemije korone

Foto: unodc.org

Beč – Globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordne nivoe pošto se potražnja povećala tokom pandemije korone, pokazuju podaci novog izveštaja UN.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala saopštila je da je uzgoj koke povećan za 35 odsto između 2020. i 2021. godine na rekordne nivoe.

Prema podacima kancelarije, u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila su se nova čvorišta za trgovinu ljudima.

U izveštaju se takođe ističe da su trgovci češće koristili međunarodne poštanske usluge tokom pandemije da bi drogu otpremili do potrošača.

Globalno, korišćenje paketa i kurirskih usluga značajno se povećalo tokom pandemije zbog ograničenja putničkih letova“, navodi se u izveštaju UN o kokainu.

U izveštaju se ističe da su Evropa i Severna Amerika najveća tržišta za kokain, a da zatim slede Južna i Centralna Amerika i Karibi.

Povećanje proizvodnje rezultat je ekspanzije uzgoja koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu, ukazuje se u izveštaju.

Potražnja za kokainom je opala kada su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije, a, međutim, najnoviji podaci sugerišu da je taj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove, ističe se u izveštaju.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…