UNICEF Srbija: Srećno 67 odsto porodica

Jaka porodica najvažnija je za sreću, a 67,7 odsto porodica sa decom u Srbiji izjasnilo se kao srećno, polazali su rezultatim istraživanja koje je sporveo UNICEF uz podršku Hemofarm fondacije.

Istraživanje „Sreća i porodice sa decom u Srbiji“ da su funkcionisanje i navike porodice, način vaspitanja dece, odsustvo konflikata i povezanost sa užom i širom socijalnom sredinom ključni su za sreću. Najvažniji nalaz istraživanja je da tajna sreće leži u kvalitetu naših odnosa sa drugima. Ono što karakteriše srećne porodice više od svega ostalog su dobri odnosi puni poštovanja među svim članovima porodice, partnersko roditeljstvo i kvalitetno provedeno vreme sa decom“, izjavio je Majkl Sen Lot, direktor UNICEF u Srbiji.

Istraživanje je integralni deo projekta UNICEF i Hemofarm fondacije „Prevencija nasilja nad decom – neka dom postane bezbedno i podsticajno okruženje za svu decu“. Cilj istraživanja je da se ukaže na potrebu oblikovanja javne politike za dobrobit porodica u zemlji.

Učešćem u ovakvom projektu želeli smo da promovišemo ideju složne porodice i kvalitetnog roditeljstva, u nameri da pozitivna roditeljska praksa postane norma u svakom domu“, izjavila je Snežana Radočaj, direktorka Hemofarm fondacije.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 600 domaćinstava u Srbiji iz 28 opština realizovano je u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika i agencijom Faktor plus.

Jedan od nalaza istraživanja je da se čak 67,7 odsto porodica sa decom u Srbiji izjasnilo kao srećno. Veoma bitan rezultat istraživanja je da porodice u kojima je izražen konflikt, imaju čak 12 puta veće šanse da budu nesrećne nego one u kojima nema konflikta. Razlike među srećnim i nesrećnim porodicama izražene su i kada su u pitanju zajedničke aktivnosti, podjednako učestvovanje oba roditelja u odgoju dece i, pre svega, odnosi članova porodice, navodi se u saopštenju.

Izvor: Medija centar/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…