UNICEF: Skoro polovina dece, uzrasta od jedne do 14 godina, u Srbiji trpi telesno i psihološko kažnjavanje

Beograd, 12. septembar 2022. – U proteklih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima, ipak skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, saopštila je misija UNICEF u Srbiji.

Takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, dodaje se u saopštenju.

Ohrabrujuće je da više od 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete, jer ona povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju.

Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta, istakla je direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života, istakla je ona.

Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“, sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.

Počeće i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u skoro 50 gradova u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…