1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. UNICEF apeluje na prekid svih oblika nasilja i zlostavljanja u Srbiji

UNICEF apeluje na prekid svih oblika nasilja i zlostavljanja u Srbiji

dete

Beograd – U Srbiji je povećan broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja i nasilja učenika nad nastavnicima, što ukazuje na spremnost žrtava da prijave te oblike nasilja, kao i na njihovo očekivanje da dobiju adekvatnu podršku nadležnih institucija, saopštio je UNICEF.

UNICEF osuđuje svako nasilje.

UNICEF poziva na prekid svih oblika nasilja i zlostavljanja i ističe da je mlada populacija dece veliki resurs za zemlju, sada i u budućnosti i da njihove potrebe, težnje, blagostanje i zaštita moraju biti prioritet u svim okolnostima.

Republika Srbija donela Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023. godine i na njoj treba da se zasniva odgovor na nasilje nad decom.

UNICEF pohvaljuje osnivanje Radne grupe za prevenciju nasilja u obrazovnom sistemu i poziva nadležne da hitno formiraju i Radnu grupu za usmeravanje i praćenje implementacije Strategije kako bi se sistemski bavilo  problemom nasilja nad decom.

Štaviše, prevencija nasilja, smatra UNICEF, mora da ide ruku pod ruku sa sprovođenjem Programa zaštite mentalnog zdravlja u Republici Srbiji.

UNICEF naglašava da ostaje posvećen nastavku rada sa vladom, ministarstvima i drugim partnerima u cilju stvaranja podržavajućeg okruženja bez nasilja i zlostavljanja – za svako dete u Srbiji.

Od 2005. godine Republika Srbija radi na uspostavljanju međusektorske mreže za zaštitu dece od zlostavljanja, zanemarivanja, eksploatacije i nasilja i da je već mnogo toga uređeno, ali, smatra UNICEF, nedavni događaji su pokazali da postoje izazovi u implementaciji koje je neophodno hitno rešiti.

To se može postići uspostavljanjem efikasnijih mehanizama za prevenciju i reagovanje između i unutar različitih sistema da bi prevencija dovela do vidljivih rezultata, a incidenti se adekvatno i blagovremeno rešavali, čime bi se smanjila stopa nasilja na svim nivoima„, poručuje UNICEF.

Ističu da vršnjačko nasilje treba shvatiti kao pojavu u širem kontekstu zajednice i porodice, jer deca dolaze u školu noseći sa sobom svoja iskustva, vrednosti i veštine za rešavanja sukoba.

Kao i kod svih drugih oblika nasilja, vršnjačko nasilje je rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u drugim sredinama, prvenstveno u porodici, ali i u zajednici u celini, upozorava UNICEF i dodaje da su deca često svedoci ili žrtve nasilja u porodici.

Ta organizacija ističe da je jasno da roditelji igraju ključnu ulogu u životu i razvoju ranog života svog deteta i, shodno tome, društva u celini, ali i da se često roditelji bore sa suprotstavljenim prioritetima roditeljstva, zarađivanjem za život svoje porodice i drugim svakodnevnim izazovima sa kojima se suočavaju.

Stoga je staranje o onima koji se staraju o deci, navode, u središtu podrške UNICEF-a Programu roditeljstva Republike Srbije.

Ako deca dobiju negu i podršku koju zaslužuju i koja im je potrebna u ranim godinama, to će imati pozitivan uticaj i na njihovo mentalno zdravlje i dobrobit u adolescenciji i ranom odraslom dobu„, zaključuje UNICEF.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…