1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. UNHCR: Zatvaranje granica neće zaustaviti azilante

UNHCR: Zatvaranje granica neće zaustaviti azilante

UNHCR

 Uspostavljanje jače kontrole granica i njihovo zatvaranje neće zaustaviti ljude u traženju azila, rat je i dalje u njihovim zemljama, dakle oni će i dalje dolaziti, uverena je Liene Veide, predstavnica za javnost kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji.

Ona navodi da uprkos pogoršanju stanja na grčko-makedonskoj granici, gde je blokirano na hiljade izbeglica, UNHCR u Srbiji nije osetio nikakve posledice po svoj rad.

"U Srbiji radimo zajedno sa vlastima na pronalaženju rešenja za ljude koji su ostali na cedilu i nisu uspeli da nastave put, a jedno od rešenja je ujedinjavanje porodica, pošto mnogi od tražilaca azila imaju rodbinu u evropskim zemljama. Da bi se to obavilo, prvo mora da se proveri da li oni imaju prava na međunarodnu zaštitu", objašnjava Veide.

U vezi sa predstojećim samitom EU-Turska o izbegličkoj krizi u ponedeljak u Briselu, ona navodi da u UNHCR očekuju "naravno, najbolji mogući ishod", ali da su i "realistični".

"UNHCR je u vezi s tim danas doneo preporuke koje nazivamo planom od šest tačaka o tome na šta treba da se usredsrede države članice EU i druge zemlje, da bi pomogle da se reše svi problemi i izazovi sa kojima se sada suočavamo i da budemo u stanju da se nosimo sa humanitarnom krizom", kaže Veide.

Ona navodi da je jedna od tačaka u predloženom planu "ono što UNHCR priča sve vreme, a to je da sve države članice EU treba da se udruže i obezbede zajednički pristup po pitanju sistema za izdavanje azila".

"Postoji potreba za tim sistemom i postoji potreba za solidarnošću, da se na manje više jedinstven način bave ovim problemom. Druga stvar koju smo sugerisali jeste da imamo takozvani hotspot pristup, koji pre svega uključuje registraciju na licu mesta u zemlji u koju dolaze izbeglice", ocenjuje Veide.

Prema njenim rečima, sledeći korak bi bio da izbeglice ili prođu kroz nacionalni sistem za izdavanje azila te države ili da budu premešteni, kao i da treba videti i da li sve te izbeglice imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a da se "oni koji na to nemaju prava ili vrate u zemlju iz koje potiču ili da se za njih nađe neko drugo rešenje".

"Još jedna tačka u ovom planu je opet ono o čemu je UNHCR govorio i ranije, što smo naglašavali i što i dalje naglašavamo jeste da je potrebno naći legalne puteve za tražioce azila do Evrope, pre svega da se izbegne da padnu u ruke krijumčara ljudi. Jedan od legalnih puteva je ujedinjavanje porodica, a drugi način je izdavanje studentskih viza i stipendija ili radnih viza ili pronalaženje bilo kakvog legalnog ili organizovanog načina u ophođenju sa migracijama kako bi se izbegla zbrka i izazovi sa kojima se trenutno susreće Grčka", zaključuje Veide.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…