UNHCR: Države Evrope da prekinu da proteruju izbeglice

migranti

Beograd, 28. januar 2021. – Agencija UN za izbeglice (UNHCR) pozvala je države Evrope da pokrenu istragu i prekinu sa proterivanjem i prisilnim vraćanjem izbeglica i tražilaca azila na morskim i kopnenim granicama, koje je u poslednje vreme sve učestalije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Agencija upozorava da je institucija azila meta napada na granicama Evrope i apeluje na prestanak prisilnog vraćanja i upotrebe sile protiv tražilaca azila i izbeglica.

„UNHCR neprekidno prima niz izveštaja o tome kako neke zemlje u Evropi ograničavaju pristup azilu, vraćaju ljude nakon što su ušli na njihovu teritoriju ili u teritorijalne vode i upotrebljavaju silu protiv njih na granicama“, rekla je zamenica Visokog komesara UNHCR-a za zaštitu izbeglica Džilijan Trigs.

Kako se navodi i migranti koji stižu kopnenim putem takođe bivaju neformalno zatvarani i prisilno vraćani u susedne zemlje bez ikakvog razmatranja njihovih potreba za međunarodnom zaštitom.

UNHCR podseća na Konvenciju o izbeglicama iz 1951. godine, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravo EU koje zahtevaju od država da zaštite pravo osoba koje traže azil i njihovo pravo na zaštitu od prisilnog proterivanja, čak i kada je takav ulazak na teritoriju neregularan.

„Poštovanje ljudskih života i prava izbeglica nije izbor, već pravna i moralna obaveza. Dok zemlje imaju legitimno pravo da upravljaju svojim granicama u skladu sa međunarodnim pravom, one takođe moraju poštovati ljudska prava. Push-back je jednostavno nelegalan“, rekla je Trigs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…