UNESCO objavio smernice za upravljanje digitalnim platformama

Foto: pixabay.com

Pariz – U cilju unapređenja zaštite slobode izražavanja i poboljšanja pristupa informacijama na internetu, UNESCO je izdao smernice za upravljanje digitalnim platformama.

U smernicama su navedene obaveze, odgovornosti i uloge koje su namenjene državama, digitalnim platformama, vladinim i nevladinim organizacijama, kao i  predstavnicima civilnog društva, medija, akademskih zajednica i drugih.

Cilj je, kako se navodi, omogućiti okruženje u kojem su sloboda izražavanja i pristup informacijama srž regulatornih procesa digitalnih platformi.

Sadržaj smernica je podeljen na nekoliko glavnih principa, među kojima da platforme moraju poštovati i pratiti ljudska prava, pridržavati se međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava, biti transparentne, učiniti dostupnim informacije i alate korisnicima, ali i biti odgovorne nadležnim telima.

Navedene smernice mogu biti korisne regulatornim i drugim upravljačkim telima koji se bave sprovođenjem politika, kodeksa ili propisa, kao i medijima koji moćne aktere mogu pozivati na odgovornost.

Smernice su izdate nakon opsežnih konsultacija sa predstavnicima iz 134 zemlje koje su se sprovodile od septembra 2022. godine.

U konsultacijama su učestvovali i predstavnici marginalizovanih i ranjivih grupa ljudi, a tokom konsultacija je dobijeno preko 10.000 komentara.

UNESCO navodi da je u 2023. godini evidentirano 4.75 milijardi korisnika društvenih mreža što je 60 posto svetske populacije. Platforme društvenih mreža, kako navode, postali su alat za zagovaranje jednakosti i slobode, ali se na društvenim mrežama često šire dezinformacije, teorije zavere i sadržaji koji pozivaju na nasilje.

Medijske kuće, organizacije za proveru činjenica i profesionalci unutar ovih institucija imaju, kako se navodi u smernicama, važnu ulogu u promovisanju slobode izražavanja, pristupa informacijama i drugim ljudskim pravima.

Zbog toga je, kako piše u smernicama, potrebno uključiti medije i medijske profesionalce u regulatorni proces. Konstruktivan odnos između digitalnih platformi i verodostojnih izvora vesti, kako se navodi, može poboljšati ulogu digitalnih platformi u pružanju informacija u javnom interesu.

U smernicama je, takođe, navedeno da bi upravljački sistemi trebali da podstiču dijalog sa medijima, uključujući ulaganja u nezavisne medije i jačanje njihove održivosti.

Dodatno, prema smernicama je potrebno osigurati da digitalne platforme budu uključene u zaštitu i promociju kulturne različitosti kroz kreiranje, distribuciju, širenje i pristup kulturrnim dobrima i uslugama na internetu, kao i osiguravati njihovu vidljivost na digitalnim platformama.

Kritično mišljenje o informacijama na internetu omogućuje veća medijska i informatička pismenost kojoj bi, kako je istaknuto u smernicama, trebalo dati posebnu pažnju.

Veća medijska i informatička pismenost bi se na digitalnim platformama mogla postići kada bi se poboljšali programi iz ove oblasti i kada bi takvi programi bili dostupniji građanima kroz platforme koje koriste.

Ovi programi bi se, prema smernicama, trebali sprovoditi u školama, univerzitetima, istraživačkim institucijama, bibliotekama, muzejima, medijskim i izdavačkim kućama i drugim institucijama.

Programi medijskog i informatičkog opismenjavanja, takođe, bi trebali promovisati ravnopravnost polova i osnaživanje žena, kao i pružiti mogućnost učešća svim ranjivim i marginalizovanim grupama stanovništva.

Vlade država bi, kako piše u smernicama, trebale razmotriti promociju medijske i informatičke pismenosti, uključujući bezbednosne veštine na internetu za sve korisnike i grupe stanovništva.

Smernice za upravljanje digitalnim platformama koje je izdao UNESCO deo su aktivnosti koje Ujedinjene nacije sprovode u borbi protiv globalnih informatičkih pretnji, preneo je portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…