UNEP: Za zaštitu svetskih ekosistema potrebno 384 milijardi dolara godišnje

reka

Njujork – Investicije u zaštitu i bolje upravljanje svetskim ekosistemima treba da dostignu 384 milijarde dolara godišnje do 2025, da bismo se zaštitili od pretnji klimatskih promena i gubitka prirodnih resursa.

To je objavila organizacija za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP).

Ova računica UN biće predstavljena na samitu o biodiverzitetu koji počinje sledeće nedelje u Montrealu, gde će zemlje pokušati da se dogovore o zaštiti prirode i divljih životinja od daljih gubitaka i degradacije flore i faune i krajolika.

Trenutno se godišnje troši 154 milijarde dolara, uglavnom od strane vlada, na akcije zaštite i bolje upravljanje vodama, zemljištem, vazduhom i divljim životinjama, poznatim kao „rešenja zasnovana na prirodi“, navodi se u izveštaju Programa UN za životnu sredinu (UNEP).

Sredstva će morati da se povećaju nekoliko puta ako želimo da se pozabavimo trostrukom krizom degradacije – zemljišta, klime i prirode“, rekao je Ivo Mulder, šef UNEP-ove jedinice za finansiranje klime.

On je naveo da „oko 50 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zavisi od zdravih i dobro funkcionišućih ekosistema, pa ovo ne bi trebalo da bude previše težak teret i ako prolazimo kroz višestruke krize“ kao što su rat u Ukrajini i rastuća inflacija.

U izveštaju se ističe da vlade troše 500 milijardi do 1,0 bilion dolara godišnje na potencijalno štetne subvencije za ribarstvo, poljoprivredu i fosilna goriva.

Više od 100 zemalja obavezalo se prošle godine sporazumom potpisanim u kineskom gradu Kunmingu da rade na zaštiti biodiverziteta, ali nisu uspele da se dogovore o pitanjima kao što je finansiranje prevencije rasipničkog trošenja resursa u siromašnijim zemljama.

Ovogodišnji sastanak trebalo je da se održi u Kunmingu, ali je mesto održavanja promenjeno zbog kineske politike nultog kovida.  Kina će ostati predsedavajući samita.

Svetski lideri su poslednji put potpisali pakt o biodiverzitetu u Aičiju, u Japanu, 2010. godine, ali nijedan od ciljeva koje su postavili,  kako bi se usporli gubici u ekostistemu do 2020. godine, nije ispunjen.

Akteri iz privatnog sektora učestvuju sa samo 17 posto u finansiranju rešenja zasnovanih na prirodi, uprkos njihovoj posvećenosti smanjenju emisija ugljenika i krčenju šuma, prema izveštaju UNEP-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…