UNEP: Svetski planovi proizvodnje fosilnih goriva ruše klimatske ciljeve

ugalj
Foto: pixabay.com

Stokholm – Svetska proizvodnja fosilnih goriva 2030. godine biće više nego dvostruko veća od nivoa za koji se smatra da je u skladu sa ciljevima postavljenim Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. godine, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izveštaj Programa UN za životnu sredinu (UNEP), koji procenjuje razlike u smanjenju proizvodnje fosilnih goriva i neophodnih standarda za postizanje klimatskih ciljeva, dolazi uoči svetskog sastanka o klimi COP 28 koji počinje 30. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Ukidanje fosilnih goriva jedno je od ključnih pitanja o kojima će se pregovarati na COP 28„, rekla je naučnica Stokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI) Ploi Ačakulvisut, koja je i vodeći autor izveštaja.

Ona je istala da je potrebno da se zemlje posvete postepenom ukidanju svih fosilnih goriva kako bi ispunile proklamovane namere.

Prema pariskom paktu, nacije su se obavezale da dugoročno ograniče rast prosečne temperature na manje od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa i da pokušaju da to spuste na 1,5 stepena.

Dok naučnici kažu da se upotreba fosilnih goriva mora smanjiti da bi bili ispunjeni ciljevi, države nisu uspele da postignu nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima u vezi sa postepenim ukidanjem upotrebe uglja, gasa ili nafte.

U izveštaju je analizirano 20 glavnih proizvođača fosilnih goriva i otkriveno da planiraju da proizvedu ukupno oko 110 odsto više fosilnih goriva u 2030, nego što bi bilo u skladu sa ograničavanjem stepena zagrevanja na 1,5 Celzijusa, i 69 odsto više nego što je u skladu sa nivoom od dva stepena.

Nijedna od 20 zemalja nije se obavezala da smanji proizvodnju uglja, nafte i gasa u skladu sa ograničavanjem zagrevanja na 1,5 stepeni, navodi se u izveštaju.

Rečeno je da se 17 zemalja obavezalo da će dostići nultu emisiju zagrevanja, ali većina nastavlja da promoviše, subvencioniše, podržava i planira proširenje proizvodnje fosilnih goriva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…