UN usvojile Rezoluciju o zaštiti uzbunjivača, koju je inicirao beogradski portal Pištaljka

uzbunjivač
Foto: pixabay.com

Atlanta – Na inicijativu beogradskog portala Pištaljka, na konferenciji država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, usvojena je  prva rezolucija o zaštiti uzbunjivača u UN i prva koju je Srbija predložila u oblasti borbe protiv korupcije.

U pisanju ove rezolucije, osim Pištaljke, učestvovali su američka nevladina organizacija Projekat za odgovornu vlast (GAP) i Koalicija UNKAK iz Beča.

Kao članovi delegacije, u ime Srbije, pregovore su vodili osnivači i urednici Pištaljke Dragana Matović i Vladimir Radomirović, zajedno sa pomoćnikom ministarke pravde Vladimirom Vinšom.

Rezolucijom je zaštita uzbunjivača, koja postoji u Srbiji, postavljena kao standard za postupanje svim zemaljama sveta.

Rezolucijom se prvi put utvrđuju prava uzbunjivača na svetskom nivou, kao što je pravo da se ne utvrđuju motivi uzbunjivača da podnese prijavu, zatim pravo na odštetu zbog pretrpljene odmazde, kao i pravo da od stručnih advokata van državnog sektora dobiju pravnu pomoć.

Rezolucija UN, kao i srpski zakon, predviđa još i to da uzbunjivači ne smeju da trpe odmazdu jer su ukazali na korupciju, da prilikom zaštite uzbunjivača nije dozvoljeno ulaziti u lične motive i razloge zbog kojih je izvršeno uzbunjivanje i da pravo na zaštitu imaju i članovi porodice uzbunjivača, kao i sva lica povezana sa njima.

Rezolucija je podneta na zvanični predlog Srbije i Palestine, a svojim kosponzorstvom podržali su je Evropska unija, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Norveška, Tajland, Meksiko, Maroko, Brazil, Honduras, Venecuela, Kostarika, Namibija, Peru, Kuvajt, Burkina Faso, Liban i Kolumbija.

Pištaljka je pre jedanaest godina inicirala donošenje srpskog Zakona o zaštiti uzbunjivača i učestvovala u njegovom pisanju, a već gotovo deceniju aktivno radi na njegovoj primeni.

Zakon, koji su svetski stručnjaci ocenili kao zlatni standard, bio je osnova za Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, a sada i za rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Pištaljku su 2010. godine osnovali novinari-uzbunjivači sa ciljem istraživanja korupcije i pružanja pomoći i zaštite ljudi koji na nju ukazuju. Jedna je od dve organizacije u svetu koja uzbunjivačima pruža besplatnu pravnu pomoć, a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača i dala više od 3500 pravnih saveta, prenosi pistaljka.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…