UN: Srbija na 78. mestu rang liste zemalja svetskog izveštaja o sreći

srećan dečak

Njujork, 14. mart 2018. – Srbija je na 78. mestu svetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u objavljenom izveštaju UN.

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je zauzela 51. mesto. Slede Kosovo (61), Crna Gore (81), Hrvatska (82), Makedonija (89) i BiH (93). 

Od zemalja regiona, najsrećniji građani su u Rumuniji koja je na 52. mestu, slede Mađarska (59), Grčka (79) i Bugarska (110).

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mestu, a na poslednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske posle kojih slede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

UN su 2012. pokrenule taj izveštaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće građana, kao i 117 zemalja po nivou sreće imigranata. Na tom drugom spisku, najsrećniji su imigranti u Finskoj, dok je Srbija na 72. mestu.

Izveštaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocene od 1 do 10 kakav je stepen odredjenih fakora u zemlji u kojoj žive, a to su između ostalog saosećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…