UN: Porodice iz Afrike i Azije prelaze granice kako bi podvrgle devojčice sakaćenju genitalija

Foto: un.org

Ženeva – Kancelarija UN za ljudska prava upozorila je da globalnu borbu protiv sakaćenja ženskih genitalija (FGM) u pojedinim zemljama, pre svega u Africi i Aziji, potkopavaju porodice koje prelaze državne granice kako bi podvrgli devočice toj proceduri.

U izveštaju Kancelarije UN za ljudska prava utvrđeno je da su neke porodice u zemljama u kojima je ova praksa zabranjena putovale u susedne države ili dalje, gde je procedura legalno ili gde zakon koji je kriminalizuje nije primenjivan.

Sakaćenje ženskih genitalija je deo kontinuuma rodno zasnovanog nasilja i nema mesta u univerzumu koji poštuje ljudska prava“, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk u saopštenju.

Istakao je da svaki oblik FGM-a mora da se eliminiše, a rodni stereotipi i patrijarhalne norme koje ga učvršćuju i održavaju iskorenjene.

U izveštaju se navodi da je tačan broj devojčica koje su bile izložene prekograničnom ili transnacionalnom sakaćenju ženskih genitalija nepoznat zbog tajnosti ove prakse.

Prema UNICEF-u, više od 230 miliona devojaka i žena je bilo podvrgnuto sakaćenju genitalija, uključujući više od 144 miliona u Africi i više od 80 miliona u Aziji.

UN procenjuju da je 4,3 miliona devojčica izloženo riziku da budu podvrgnute ovoj praksi, koja ne donosi nikakve zdravstvene pogodnosti, a može da izazove  ozbiljne zdravstvene probleme kao što su hronične infekcije.

Gambija, gde vladini podaci pokazuju da je 73 odsto žena starosti između 15 i 49 godina bilo podvrgnuto sakaćenju genitalija, mogla bi biti prva zemlja koja će ukinuti zabranu prakse FGM-a.

Ne postoji opravdanje za rodno zasnovano nasilje nad ženama i devojčicama nigde, ni na osnovu kulture ni na osnovu tradicije„, rekla je Liz Trosel, portparolka Visokog komesara UN za ljudska prava.

Sakaćenje ženskih genitalija zabranjeno je u više od 70 zemalja, od kojih je najmanje 35 u subsaharskoj Africi, prema podacima Svetske banke.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…