UN: Po ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja Srbija je na 35. mestu od 166 zemalja

Agenda 2030

Ženeva – Po ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja Srbija je na 35. mestu od 166 zemalja, pokazao je novi izveštaj UN za 2024.

Srbija je od 17 Ciljeva održivog razvoja UN dostigla onaj koji se odnosi na iskorenjivanje siromaštva i na putu je da ispuni onaj o smanjenju nejednakosti.

Kada je reč o ostalim ciljevima, pred Srbijom su uglavnom izazovi ali se kod devet registruje poboljšanje, istina nedovoljno za dostizanje cilja.

Kod pet ciljeva Srbija registruje pad, kod jednog stagnaciju a za jedan nema dovoljno podataka na raspolaganju.

Od zemalja iz okruženja, Albanija je 42. po Ciljevima održivog razvoja, BiH 50, Severna Makedonija 51. a Crna Gora 57.

Izveštaj je objavljen pred Samit UN za budućnost u septembru i u njemu se UN pozivaju da ojačaju globalnu saradnju i finansiranje održivog razvoja.

Na globalnom nivou, nijedan od 17 ciljeva nije na putu da bude dostignut do 2030. a samo kod 16%, procenjuje se, beleži se napredak, navodi se u devetom Izveštaju o održivom razvoju Mreže održivog razvoja (SDSN).

Kao i prethodnih godina, evropske zemlje, posebno nordijske, pri vrhu su indeksa Ciljeva održivog razvoja. Prva je Finska a slede Švedska, Danska, Nemačka i Francuska.

Zemlje Briksa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i Briksa+ (Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija, UAE) od 2015. beleže brži napredak od svetskog proseka.

Izveštaj je pokazao i da je Istočna i Južna Azija region koji je od 2015. najviše napredovao sa ispunjavanjem Ciljeva održivog razvoja.

S druge strane, jaz između svetskog proseka u ispunjavanju ciljeva i rezultata najsiromašnijih i najosetljivijih zemalja povećan je od 2015.

Ciljeve održivog razvoja UN su usvojile 2015. kao univerzalni poziv na akciju za iskorenjivanje siromaštva, zaštitu planete i obezbeđivanja mira i prospreriteta za sve najkasnije do 2030.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…