UN, OEBS povodom pandemije pozivaju vlade da štite slobodu informisanja i rad novinara

kamere

Ženeva, 19. mart 2020. – Povodom sve većih poremećaja izazvanih pandemijom novog korona virusa, zvaničnici koji slobodu izražavanja i slobodu medija prate za Ujedinjene nacije, Međuameričku komisiju za ljudska prava (IACHR) i predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) objavili su zajedničku izjavu.

Oni uvažavaju opštu zabrinutost zbog pandemije, poručuju da razumeju i podržavaju napore stručnjaka za javno zdravstvo i država za zaštitu zdravlja i ljudskog života.

Zdravlje ljudi „zavisi i od pristupa tačnim informacijama o prirodi pretnji i sredstvima za zaštitu“ ističu Dejvid Kaie, specijalni izvestilac UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja, Harlem Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, i Edison Lanca, specijalni izvestilac IACHR za slobodu izražavanja.

Pravo na slobodu izražavanja, kaže se dalje u zajedničkoj izjavi poslatoj iz Ženeve, Vašingtona i Beča, „obuhvata pravo na traženje, primanje i prenošenje informacija i ideja svih vrsta, bez obzira na granice, putem bilo kojih medija, a odnosi se na sve i svuda, i može biti podložno samo uskim ograničenjima„.

S tim u vezi, oni ističu da je „od suštinskog značaja da vlade daju istinite informacije o prirodi pretnje koju predstavlja koronavirus„, i to svima i u svim dostupnim formatima, „s posebnim fokusom na obezbeđivanje pristupa informacijama onima sa ograničenim pristupom internetu“ i onima kojima invaliditet to otežava.

Drugo, oni podvlače da je „pristup internetu presudan u vremenu krize„.

Zato je „od suštinskog značaja da se vlade uzdrže od blokiranja pristupa internetu„, a „naročito u vanrednim situacijama, kada je pristup informacijama od presudnog značaja, široka ograničenja pristupa Internetu ne mogu se opravdati interesima javnog reda ili nacionalne bezbednosti„.

Treće, piše u zajedničkoj izjavi, „pravo pristupa informacijama znači da vlade moraju ulagati izuzetne napore da zaštite rad novinara“.

Novinarstvo ima ključnu ulogu u vreme vanredne situacije u javnom zdravstvu, posebno kada je cilj informisanje javnosti o kritičnim informacijama i praćenje vladinih akcija„, piše u tekstu.

Tri eksperta zato „pozivaju sve vlade da snažno sprovode svoje zakone o slobodi informisanja kako bi osigurale da svi pojedinci, a posebno novinari, imaju pristup informacijama„.

Četvrto, piše u zajedničkoj izjavi, „delimo zabrinutost da bi lažne informacije o pandemiji mogle dovesti do zdravstvenih problema, panike i poremećaja„.

Zato je „od suštinskog značaja da se vlade i internet kompanije u prvom redu s dezinformacijama bore tako što će pružati pouzdane informacije„.

Pribegavanje drugim merama, piše dalje, „kao što su povlačenje vesti i cenzura, mogu rezultirati ograničavanjem pristupa važnim informacijama za javno zdravlje„, te bi se takve mere mogle preduzeti „samo ako ispunjavaju standarde nužnosti i proporcionalnosti„.

Svaki pokušaj kriminalizacije prenošenja informacija koje se odnose na pandemiju, može stvoriti nepoverenje u institucionalne informacije, odložiti pristup pouzdanim informacijama i obeshrabriti slobodu izražavanja„, upozoravaju eksperti.

Oni, kao peto, navode da svesni sve veće upotrebe nadzorne tehnologije radi praćenja širenja korona virusa, traže da, iako potrebni, „presudno je da takvi alati budu ograničeni“ i da se pritom „strogo štite prava pojedinca na privatnost, nediskriminaciju, zaštitu novinarskih izvori i druge slobode„.

Države takođe moraju da zaštite lične podatke pacijenata„, te „snažno pozivamo da se svaka upotreba takve tehnologije pridržava najstrože zaštite i da bude dostupna samo u skladu s domaćim zakonom koji je dosledan međunarodnim standardima o ljudskim pravima„, piše na kraju zajedničke izjavef eksperata i zvaničnika UN, OEBS i IACHR za slobodu izražavanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…