1. Početna
  2. IT
  3. Bezbednost na internetu
  4. Umbrella: Bezbednosna uputstva za novinare i aktiviste

Umbrella: Bezbednosna uputstva za novinare i aktiviste

Aplikacija Umbrella kreirana je sa ciljem da na jednom mestu pruži informacije i resurse o digitalnoj i fizičkoj bezbednosti za novinare i aktiviste.

Umbrella sadrži informacije o faktorima koji bi mogli uticati na fizičku i digitalnu bezbednost novinara i aktivista, posebno onih koji se nalaze u kriznim područjima.

Putem jednostavnog menija, korisnik može dobiti informacije o stanju na lokaciji na kojoj se nalazi, vesti o potencijalno opasnim događajima, te savete kako se pripremiti za putovanja u određena područja, kako organizovati sigurne sastanke, kako se zaštiti pri učešću na ili izveštavanju o protestima, koje korake preduzeti pri evakuaciji i slično, a uključena je i opcija pomoći u hitnim slučajevima, sa kontakt informacijama i uputstvima na pet svetskih jezika.

Kada se radi o digitalnoj bezbednosti, Umbrella korisnika početnika vodi kroz različite tipove enkriptiranih aplikacija za sigurnu komunikaciju i zaštitu osetljivih dokumenata, daje savete o uspostavljanju šifri i brisanju i spašavanju dokumenata, upućuje kako prepoznati digitalni nadzor.

Unutar aplikacije moguće je kreirati i personalizovanu listu odabranih koraka za bezbednost. Važno je napomenuti da Umbrella ne prikuplja podatke o korisniku i njegovom uređaju, te da iz bezbednosnih razloga ne dozvoljava ni screenshot sadržaja koji se ubaci u nju.

Umbrella je povezana sa Guardianovim projektom Ripple, te se na aktivaciju njihovog dugmeta za paniku gasi i nestaje iz korisnikove liste korišćenih aplikacija. Aplikaciju je, jednom instaliranu, moguće koristiti i offline.

Aplikacija je besplatna i dostupna za Android uređaje na Google Play-u, a najavljeno je i skoro pokretanje verzije za iOS.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…