Ukrajinski reditelj Oleg Sencov je dobitnik nagrade Saharov za slobodu mišljenja

Oleg Sencov

Brisel, 29. oktobar 2018. – Ukrajinski reditelj Oleg Sencov koji se nalazi u ruskom zatvoru i koji je početkom meseca okončao petomesečni štrajk glađu dobitnik je ugledne nagrade Saharov za slobodu mišljenja.

Sencov je rođen na Krimu i usprotivio se ruskoj aneksiji tog ukrajinskog poluostrva 2014. Izdržava 20-tu godišnju zatvorsku kaznu na osnovu optužnice za terorizam.

Organizacije za ljudska prava, kao i vlade zapadnih zemalja upozorile su da se radi o politički motivisanoj presudi.

Reditelj je 14.maja počeo štrajk glađu tražeći da Rusija oslobodi 64 Ukrajinca koje on smatra političkim zatvorenicima u Rusiji.

Štrajk je okončao 6. oktobra kako bi sprečio da ga zatvorske vlasti hrane protiv njegove volje.

Nagradu Saharov dodeljuje Evropski parlament.

Sencov je nagrađen nagradom od 50.000 evra za “izuzetan doprinos” ljudskim pravima širom sveta, saopšteno je iz Evropskog Parlamenta.

Nagrada će biti dodeljena na ceremoniji u parlamentu u Strazburu 12. decembra.

Ove godine, ostali kandidati sa Nagradu Saharov bili su aktivista iz Maročoa, Našer Zefzafi i 11 nevladinih organizacija koje rade na na spašavanju života migranata koji putuju preko Mediteranskog mora u Evropu.

Nagradu, nazvanu u čast sovjetskog fizičara i disidenta Andreja Saharova, osnovao je Evropski parlament 1988. godine u čast pojedinaca i organizacija koje su branile ljudska prava i osnovne slobode.

 
 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…