Ukinuta presuda Šarićevom saradniku

Apelacioni sud u Beogradu

Saradniku Darka Šarića Mihajlu Đokoviću ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 11 godina zatvora i vratio slučaj na ponovno suđenje.

U obrazloženju Apelacionog suda u Beogradu navodi se da je presuda doneta uz kršenje zakona, da je nejasna i da je stoga njeno ukidanje bilo nužno.

Đoković je u oktobru prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog učešća u švercu 1.825 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

On je svoju ulogu u Šarićevoj grupi obavljao u Argentini gde je sa ostalim pripadnicima kupovao kokain od lokalnih narko-kartela, učestvovao u njegovom skladištenju i otpremao za Evropu, navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal podignutoj u oktobru 2012. godine.

Đoković i drugi članovi grupe prenosili su drogu skrivenu u posebnim pregradama automobila – bunkerima. Kokain su potom vozili u iznajmljeni stan u Buenos Ajresu, a zatim do kuće u La Plati gde su najmanje 1.825 kilograma stavili u nepropusnu burad i zakopali ih u zemlju. Droga je odatle prebacivana na brodove, a zatim u Evropu. Rodoljub Radulović, jedan od Šarićevih bliskih saradnika, bio je zadužen za prekookeanski transport budući da su brodovi bili njegovo vlasništvo, piše u optužnici. Brod sa kokainom skrivenim u soji trebalo je da prispe u Grčku, a tamošnja policija ga nije pronašla na brodu. Pretpostavlja se da je grupa bila obaveštena o tome da ih policija prati, te je drogu istovarila nadomak španske obale.

U optužnici je navedeno da je Đoković za obavljeni posao dobio naknadu od najmanje 80.000 evra, nešto manje od drugih članova grupe koji su za sličan posao dobili po 100 odnosno 200.000 evra.

Đokoviću se sudilo u odsustvu, a uhapšen je u Italiji i isporučen Srbiji dva meseca pred prvostepenu presudu Šariću i njegovoj grupi. Njegova odbrana tražila je razvajanje postupka jer, kako su istakli, ono što bi Đoković rekao moglo bi da utiče na tok suđenja Šariću.

Presuda kojom je Darko Šarić kao organizatog narko-grupe osuđen na 20 godina zatvora takođe je ukinuta.

Autorka: Bojana Pavlović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…