Ujedinjene nacije upozoravaju na gomilanje električnog i elektronskog otpada širom sveta

elektronski otpad
Foto: pixabay.com

Ženeva – Električni i elektronski otpad se gomila širom sveta, a stope reciklaže su i dalje niske i verovatno će biti još niže u budućnosti.

To se navodi u izveštaju Međunarodne unije za telekomunikacije Ujedinjenih nacija (UN) i istraživačke grupa UNITAR.

Agencije definišu „e-otpad“ kao svaki odbačeni uređaj sa utikačem ili baterijom kao što su mobilni telefoni, elektronski automobili i igračke, televizori, e-cigarete, laptop računari ili solarni paneli.

Prema izveštaju UN agencija, u 2022. je na celom svetu „stvoreno“ oko 62 miliona tona „e-otpada„, a ovaj broj bi mogao da poraste na 82 miliona tona do 2030. godine.

Polovinu ukupne količine „e-otpada“ u 2022. godini, dakle 31 milion tona, čine metali, uključujući bakar, zlato i gvožđe, a plastika 17 miliona tona.

U  preostalih 14 miliona tona otpada se nalaze supstance kao što su kompozitni materijali ili staklo.

Ujedinjene nacije navode da je u 2022. godini prikupljeno i reciklirano tek nešto više od 22 odsto mase „e-otpada“  i očekuju da će taj procenat dodatno pasti na 20 odsto do 2030. godine.

Glavni razlog za sumorne prognoze je „zapanjujući rast“ količine pomenutog otpada zbog veće potrošnje, kraćeg životnog ciklusa proizvoda, ograničenih mogućnosti popravke i neadekvatne strukture za upravljanje „e-otpadom„, zaključuju UN agencije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…