Ujedinjena Demokratska stranka: Inicijativa za posredovanje EP u dijalogu došla prekasno za prolećne izbore

Ujedinjena DS

Beograd, 20. septembar 2019.  – Predsedništvo Ujedinjene Demokratske stranke odlučilo je da neće odustati od zahteva da se poštuje rok od najmanje devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije i tima nezavisnih stručnjaka, do održavanja izbora u Srbiji, čak i u slučaju da prihvati učešće u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Stranka je u saopštenju navela da će definitivnu odluku o učešću u tom dijalogu doneti „kada bude jasnije šta tačno taj dijalog podrazumeva i nakon razgovora sa ostatkom opozicije, kako bi i po pitanju tog dijaloga nastupili sa jedinstvenim stavom“.

Mi već godinu dana apelujemo na vlast da ne uvodi zemlju u izbornu krizu i politički haos i uložili smo maksimalne napore da dosadašnji pregovori daju rezultat, ali nažalost vlast je ponudila samo lažne ustupke i neiskrene ponude, čiji je jedini cilj kupovina vremena i stvaranje konfuzije u javnosti. U takvim okolnostima naš bojkot izbora je definitivan i neopoziv, jer pitanja elementarne slobode i demokratije nisu pitanja oko kojih smo spremni na kompromise“, stoji u saopštenju.

Ocenjujući da je dobro „što je EU na kraju ipak prihvatila činjenicu da u Srbiji nema uslova za fer i poštene izbore i što nudi da bude posrednik u obezbeđivanju tih uslova“, iz Ujedinjene Demokratske stranke su naveli da je ta inicijativa „nažalost, došla prekasno za izbore najavljene za proleće“.

To znači da je jedini način da učestvujemo na predstojećim izborima, pored usvajanja zahteva opozicije i tima nezavisnih stručnjaka, pomeranje roka za održavanje tih izbora na zakonom predviđen način. I to je u skladu sa odlukom koju smo doneli na sednici Glavnog odbora Ujedinjene Demokratske stranke, po kojoj je naša odluka o bojkotovanju izbora na proleće definitivna, budući da je do održavanja izbora u regularnom roku nemoguće ispuniti rokove iz Sporazuma sa narodom“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je u slučaju da Evropska unijaprivoli vlast na sporazum koji bi obezbedio održavanje slobodnih i poštenih izbora, koji podrazumeva jasne mehanizme za njegovu primenu i kontrolu“, potrebno „od devet do 12 meseci za stvaranje normalnog političkog ambijenta i održavanje slobodnih izbora“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…