UGS Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike

UGS Nezavisnost

Beograd, 25. mart 2020. – Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost apelovao je na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitnu opremu.

Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Sindikat Nezavisnost je dodao da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera”, odnosno izvan radnog odnosa, a da polovina radi na nesigurnim poslovima, i apelovao da se u ovom trenutku prema njima iskaže solidarnost i da se ne dozvoli da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda”, piše u saopštenju.

Sindikat je naveo da samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, što utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj.

Upozorili su i da su tokom vanrednog stanja novinari svakodnevno na svojim radnim zadacima, zbog čega su često izloženi povećanom riziku od virusa korona.

Nemojte da dozvolite da se, ionako ugrožena profesija u Srbiji, dodatno degradira. Zaštitite svoje medijske radnike i omogućite im da rade i redovno zarađuju”, navodi se u saopštenju.

Izrazili su nadu da će i Vlada Srbije “imati sluha” za sve medijske kuće koje usled trenutne situacije otežano posluju, čime će pomoći i svim honorarnim saradnicima.

Novinari i drugi medijski radnici koji profesionalno i u skladu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao ključni su akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidemiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze”, konstatuje se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio da je uloga slobodnih medija od presudne važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…