Ugroženo nepristrasno vršenje funkcije članice Programskog saveta RTV-a

Agencija za borbu protiv korupcije - logo

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Slavica Subotić Braun obavljanjem funkcije vršioca dužnosti direktora programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) ugrožava nepristrasno vršenje funkcije članice Programskog saveta RTV-a.

“Imajući u vidu nadležnosti Programskog saveta RTV-a s jedne strane, i poslove direktora Programa RTV-a s druge strane, ocenjeno je da se obavljanjem navedenog posla ugrožava nepristrasno vršenje javne funkcije člana Programskog saveta RTV-a”, navela je Agencija za borbu protiv korupcije u odgovoru na zahtev Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji je to udruženje prosledilo medijima.

Objašnjava se da funkcionerka može doći u situaciju da kao članica Programskog saveta daje preporuke i donosi zaključke koji su u vezi sa radom Poslovne jedinice Program u kojoj je direktorica, što bi bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o Agenciji, kojima je propisana obaveza funkcionera da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

“Funkcioner je dužan da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije i da, u slučaju da ne može da izbegne takav odnos ili takav odnos već postoji, učini sve što je potrebno radi zaštite javnog interesa”, navodi se u dopisu Agencije za borbu protiv korupcije NDNV-u.

Agencija je navela da se Slavica Subotić Braun ne nalazi u sukobu interesa, jer je funkcija članice Programskog saveta RTV-a javna funkcija, a funkcija vršioca dužnosti direktora programa RTV-a nije javna, ali uprkos tome njeno obavljanje obe funkcije ugrožava nepristrasno informisanje.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…