Ugrožene su kristalno čiste reke Zapadnog Balkana i bioraznolikost

Zagađenje vazduha

Tirana, 18. decembar, 2020. – Čak 74 odsto građana zemalja Zapadnog Balkana zagađenje smatra problemom.

To ne iznenađuje imajući u vidu da se u toj regiji nalaze najzagađeniji gradovi u svetu, zato što se 70 odsto naše električne energije proizvodi sagorevanjem uglja, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

On je na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoline i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu ukazala da „16 termoelektrana na Zapadnom Balkanu proizvedu više zagađenja nego 250 postrojenja u EU“, saopšteno je iz RCC.

„Zagađenje vazduha je direktno odgovorno za jednu od pet prevremenih smrti u 19 gradova Zapadnog Balkana. Otpadne vode se u mnogim gradovima ispuštaju bez pročišćavanja. Linearni ekonomski model i princip ‘uzmi-napravi-odbaci’ drži nas zaključanima u prošlosti“, navela je Bregu, naglašavajući da su „stope recikliranja u regiji ispod tri odsto, dok je prosek u EU 44 odsto“.

„Ugrožene su i kristalno čiste reke Zapadnog Balkana i bioraznolikost, i krajnje je vreme da se aktiviramo na implemntaciji Zelene agende za Zapadni Balkan“, rekla je Bregu, podsetivši da je Zelena agenda usvojena na sastanku zapadnobalkanskilh lidera u novebru u Sofiji, uz ocenuo da je će taj dokument „u velikoj meri“  oblikovatibudućnost regije.

„Promijeniće se način na koji proizvodimo i koristimo proizvode, kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi. Promenitće način na koji koristimo energiju i vrste energije koje koristimo, kako putujemo na posao, naš svakodnevni život. Ali, mi se moramo promeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čistijivazduh, očuvali svežu i pitku vodu, da bismo imali zdraviji život i preživeli“, poručila je Bregu.

Ona je ocenila kako „neće biti  lako“, sugerišuši kako šansa postoji „udruživanjem snaga u regiji, uz velikodušnu pomoć EU u vidu investicijskog plana vrednog devet milijardi evra“.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana koji se bave pitanjima zaštite okoline i klimatskih promena zaključili su da postoji opredeljenje za regionalnu saradnju i odlučnost da zajednički radi na provođenju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi, navedeno je u saopštenju RCC.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…