UG: Legalizovanje poslovne špijunaže

United Group

Beograd, 18. novembar 2019. – Privredni sud je bez pravnog osnova odobrio uvid u poverljive poslovne tajne United Grupe konkurentskim kompanijama EURO World Network i Telekomovom GSS, saopštila je United Groupa.

Kako je navedeno u saopštenju, Privredni sud u Beogradu je po nalogu Privrednog apelacionog suda, omogućio konkurentskim firmama GSS, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija i kompaniji EURO World Network, sa sedištem u Beču i SAD, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB i City Medie, koje su članice United Grupe.

Iz United Grupe ističu da su svi zahtevani podaci već ranije dostavljeni sudu u toku postupka, zbog čega ovakva odluka suda upućuje na tendenciozno postupanje koje omogućava uvid u poslovne tajne konkurentskim kompanijama.

Pri tome je indikativno da je jedno od dva društva, austrijska firma – GSS, u vlasništvu Telekoma Srbije, našeg glavnog konkurenta u Srbiji i dijaspori„, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su GSS Media i EURO-World Network (EWN) podnele u februaru ove godine Privrednom sudu u Beogradu predlog za obezbeđenje dokaza protiv SBB i City Medie, a za potrebe njihove navodne predstojeće tužbe.

Te dve kompanije terete SBB i City Mediu da su povredile njihova prava ekskluzivne distribucije tako što su televizijski kanali HRT 1, HRT 2, HRT 3 i HRT 4 emitovani preko Net TV Plus platforme na teritorijama Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Kako se navodi, platformom Net TV Plus uopšte ne upravljaju ni SBB ni City Media, već je ona u vlasništvu druge članice United Grupe, kompanije Solford Trading Limited sa Kipra, a Solford ima uredno zaključen ugovor sa HRT koji je dostavljen na uvid putem suda i da HRT plaća ugovorene naknade za reemitovanje.

Ovakvim manevrom i postupkom pred sudom u Srbiji se namerno izbegla suština, a to je da je Solford Trading Limited sa Kipra, kao i svaka druga kompanija registrovana u EU, podložna striktnim kriterijumima poslovanja i provera upravo samih institucija Evropske unije„, navodi United Group.

Ocenjeno je da je odluka Privrednog suda u Beogradu bez ikakvog pravnog utemeljenja i da predstavlja lošu poruku i drugim inostranim kompanijama u Srbiji.

United Group izražava i sumnju da se tako legalizuje poslovna špijunaža, jer se ne radi ni o kakvom obezbeđenju dokaza, već o pokušaju da se pribave informacije o poslovanju SBB za račun konkurencije.

Iskoristićemo sva pravna sredstva pred domaćim i međunarodnim institucijama kako bismo zaštitili svoje poslovanje„, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…