1. Početna
  2. Društvo
  3. Udruženje „Mame su zakon“ pozdravlja najavljeni produžetak porodiljskog odsustva

Udruženje „Mame su zakon“ pozdravlja najavljeni produžetak porodiljskog odsustva

trudnica

Beograd – Udruženje „Mame su zakon“ smatra da će najavljeni produžetak odsustva sa posla sa 12 na 15 meseci za prvo dete, odnosno 18 meseci za drugo dete mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

Udruženje u saopštenju navodi da, ako se uzme u obzir da deca u vrtiće mogu da krenu tek kada napune godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis radi u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava.

Ističu i da bi bilo potrebno izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca, jer bi mere na taj način dobile puni smisao.

Ministarka Darija Kisić rekla je da se očekuje da će sredinom 2023. godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…