Udeo obnovljivih izvora energije, po prvi put, smanjen u finalnoj potrošnji energije u EU

obnovljivi izvori energije

Brisel – Udeo energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije u Evropskoj uniji prvi put je smanjen 2021. godine, na 21,8%, saopštila je evropska služba za statistiku Eurostat.

U Srbiji je udeo OIE bio iznad proseka EU – 25,3%, ali je takođe smanjen za 1% u odnosu na godinu dana ranije.

U poređenju sa 2020. godinom, procenat energije potrošene 2021. godine dobijene iz obnovljivih izvora bio je manji za 0,3% i to je prvi put da je zabeležen pad.

Na smanjenje udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije u velikoj meri je uticalo ukidanje ograničenja zbog pandemije kovida-19, što je uticalo na rast potrošnje energije, iako je proizvodnja obnovljive energije povećana u apsolutnom smislu.

Najveći udeo energije iz obnovljivih izvora među zemljama EU imala je Švedska (62,6%), koja se uglavnom oslanja na biomasu, hidroenergiju, enegiju vetra, toplotne pumpe i tečna biogoriva.

Iza nje su Finska (43,1%) i Letonija (42,1%), koje uglavnom koriste biomasu i hidoenergiju. Zatim Estonija (37,6%), koja se najviše oslanja na biomasu i vetar, Austrija (36,4%) i Danska (34,7%).

Više od polovine članica je međutim ispod proseka EU (Belgija, Bugarska, Češka, Nemačka, Irska, Španija, Francuska, Italija, Kipar, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Poljska i Slovačka).

Luksemburg ima najmanji udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije (11,7%), a posle njega su Malta, Holandija, Irska i Belgija, sa udelima između 12 i 13%.

Prosečan udeo OIE u transportu takođe je smanjen na nivou EU, sa 10,3% 2020. godine na 9,1% 2021.

Više od petine ukupne energije korišćene za grejanje i hlađenje proizvedeno je iz obnovljivih izvora (22,9%).

U Srbiji je udeo OIE u energiji potrošenoj na grejanje i hlađenje bio 35,5%, a u transportu 0,6% duplo manje nego godinu dana ranije.

Obnovljivi izvori energije činili su 35,5% bruto potrošnje električne energije u Srbiji, dok je na nivou EU taj procenat bio 37,5%.

Energija vetra i hidroenergija čine više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, a ostatak je dobijen iz solarne energije (15,1%), čvrstih biogoriva (7,4%) i drugih obnovljivih izvora.

Najbrže rastući izvor je solarna energija, koja je 2008. imala udeo od samo 1%, preneo je Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…