Udaljenje Vučinića “pretnja nezavisnom sudstvu“

Udaljenje sudije Vladimira Vučinića iz Specijalnog suda, je politički potez u cilju stavljanja pod kontrolu nezavisnog pravosuđa i biće vraćanje na početak važnih sudskih procesa koji se vode protiv pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), smatraju pravni stručnjaci.

Odluka koja je doneta prošlog meseca o premeštanju Vučinića iz Posebnog odeljenja, poznatog kao Specijalni sud, koji se bavi organizovanim kriminalom, korupcijom i ratnim zločinima, u Opšte odeljenje Višeg suda u Beogradu, ima za cilj da obuzda sudsku nezavisnost, kažu stručnjaci za BIRN.

Posledica ove odluke, koju je 30. novembra 2015. doneo predsednik ovog suda Aleksandar Stepanović, biće vraćanje na početak nekoliko sudskih pocesa u kojim Vučinić učestvuje, jer srpski zakon propisuje da suđenje mora da se ponovi kada se promeni predsednik veća.

Vučinić predsedava većem koje sudi u jednom od najvećih slučajeva u zemlji, protiv nekoliko bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije zbog navodnog pokušaja da u novembru 2001. godine izvedu oružani ustanak protiv postmiloševićevske vlade .

Jedinica za specijalne operacije je bila elitna jedinica Državne bezbednosti koja je bila optužena za brojne ratne zločine i politička ubistva u bivšoj Jugoslaviji.

Kao glavni akteri ovog postupka pojavljuju se Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i poslednji komandant JSO, Željko Maričić Gumar koji izdržava kaznu zbog učešća u ubistvu bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Ovaj visoko profilirani slučaj traje više od 4 godine; do sada su održana 54 ročišta, a predmet je narastao na oko 5.000 stranica.

Očekivalo se da će završne reči biti prezentovane sledećeg meseca, ali će zbog premeštaja Vučinića, najverovatnije sve biti vraćeno na početak.

Međutim, iz Višeg suda su za BIRN saopštili da tek treba da donesu odluku o tome da li će se ovo dogoditi ili ne. Druga potencijalna opcija, kako se kaže u saopštenju, bila bi da se naznači drugi sudija koji bi mogao da pročita do sada izvedene dokaze, što znači da predmet ne mora u potpunosti biti ponovljen.

Nekadašnji zamenik predsednika Vrhovnog suda Srbije dr Zoran Ivošević smatra da se slučaj sudije Vučinića ne može objasniti pravnim razlozima.

“Ako je sudija Vučinić bio uspešan sudija, u šta ne sumnjam, onda se njegov raspored u nevreme, pred donošenje presude, jedino može objasniti političkim razlozima. Tačnije, političkim uticajem, kojeg se sudstvo još uvek nije oslobodilo”, ističe dr Ivošević.

Sličnu sudbinu može da doživi još jedan složen i dug postupak u Specijalnom sudu, u kome je Vučinić član sudskog veća.

“Opasan presedan“

Stručnjaci ukazuju da predsednik suda ima neprikosnoveno pravo da odlučuje u kojim odeljenjima i na kojim poslovima će sudije raditi, ali je neuobičajeno da ih premešta na nove poslove neposredno pre donošenja presude.

Stepanovićeva odluka budi podozrenje i zbog činjenice što se na ovaj način sklanja jedan od najboljih srpskih sudija, čiji su rezltati rada zaista impresivni. Od svih presuda koje je Vučinić doneo u poslednjih 10 godina kao sudija Specijalnog suda, viši sudovi nisu potvrdili samo jednu.

“S obzirom na takve karakteristike sudije Vučinića, a imajući u vidu da je zadužen sa nekoliko predmeta koji su u završnoj fazi, takvog sudiju ne bih povukao iz Posebnog odlejenja, odnosno Specijalnog suda”, kaže za BIRN Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Advokat Božo Prelević kaže da nema sumnje da je motiv politički.

“Vraćanje na početak sudskog procesa koji je došao do završnih reči, predstavlja neshvatljive troškove za državu, okrivljene, svedoke i sve druge učesnike u postupku“.

“U suštini to je jedan potez koji dovodi u pitanje nezavisnost suda”, kategoričan je Prelević.

Povezanost s Miškovićem 

Preovlađuje uverenje da je premeštaj Vučinića povezan s njegovom odlukom iz decembra 2013. godine da vlasniku “Delte” Miroslavu Miškoviću, tokom suđenja za navodnu umešanost u organizovani kriminal, privremeno vrati pasoš.

Mišković je bio pritvoren godinu dana ranije, nakon hapšenja na koje je vladajuća Srpska napredna stranka gledala kao na jedan od svojih glavnih uspeha u borbi protiv korupcije. Srpski premijer Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata nazvao Miškovića “neprijateljem države“.

Vučinić je tokom suđenja vratio Miškoviću pasoš, što je zakonski bila ispravna odluka, ali je prouzrokovala nezadovoljstvo Vučićeve administracije, jer je on pokazao da je spreman da ide protiv želja vlade u ovom slučaju, tvrde stručnjaci.

“Moje je uverenje da je Vučinić premešten zato što se nekome nije dopalo što sa sigurnošću ne može da zna ishod krivičnog postupka, odnosno da li će izvesno biti doneta osuđujuća presuda u predmetu protiv okrivljenog Miškovića”, kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Prelević kaže da je Vučinić premešten jer je poštovao zakon i ignorisao politički značaj predmeta, koji je vlada htela da završi osuđujućom presudom.

“Novim političkim miljenicima nije se svidelo kada je sudija preko medija odgovorio da je postupao po zakonu”, naglašava Prelević.

Tri dana posle donošenja odluke o vraćanju pasoša, Vučinića je uveče telefonom pozvao predsednik Stepanović da hitno dođe u njegov kabinet.

O toku ovog razgovora Vučinić je progovorio tokom disciplinskog postupka koji je protiv njega pokrenuo Stepanović, zbog izjave medijima, što je protiv pravila suda.

“Stepanović mi je rekao da zbog odluke o vraćanju pasoša nisam više predsednik ‘specijale‘ i da će razmisliti da me iz Posebnog odeljenja vrati u Palatu pravde za sudiju Opšteg odeljenja”, ispričao je Vučinić pred disciplinskom komisijom.

Žalbe odbijene

Posle razgovora u kabinetu Stepanovića, Vučinić je zaista smenjen sa mesta predsednika Specijalnog suda. Zbog toga se žalio Apelacionom sudu, ali njegova žalba nije prošla. Istu sudbinu doživela je i njegova pritužba upućena Visokom savetu sudstva (VSS) zbog pritiska Stepanovića da promeni odluku o vraćanju pasoša.

Stepanović je, isto tako, uložio žalbu VSS-u i zatražio od ovog pravosudnog tela da utvrdi da je sudija napravio težak prekršaj, kada je s medijima pričao o slučaju “Mišković”.

Da je ovaj zahtev usvojen, protiv Vučinića bi automatski bio pokrenut postupak za razrešenje. Za razliku od Stepanovića, VSS je smatrao da se radi o lakšem prekršaju, pa je Vučiniću izrekao opomenu.

Zbog toga je Vučinić odlučio da u julu ove godine pred Upravnim sudom pokrene spor i zatražio je od ovog suda da poništi odluku o opomeni.

“Kroz ove postupke pred Upravnim sudom ja samo branim sudijsku nezavisnost i samostalnost, na šta sam po zakonu obavezan. Ukoliko Upravni sud, a potom i Ustavni sud Srbije ne budu doneli pozitivne odluke, spreman sam da se obratim Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, izjavio je sudija Vučinić za BIRN.

Vučinić od početka decembra prošle godine ne sudi više Miškoviću, pošto je taj postupak spojen sa slučajem koji vodi drugi sudija.

Prelević kaže da bi slučaj sudije Vučinića mogao biti problematično pitanje tokom pregovora o članstvu u EU, koji počinju ovog meseca, jer dovodi u pitanje nezavisnost pravosuđa u ovoj zemlji.

“Da li ima bilo koga ko će ovako štetan potez moći da opravda?”, pita Prelević.

Izvor:balkaninsight.com

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…