1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Ubrzavaju pripreme za konferenciju o klimi

Ubrzavaju pripreme za konferenciju o klimi

zaštita životne sredine

Nakon petodnevnih pregovora u Bonu, UN su dobile mandat da izrade tekst sporazuma o klimi za konferenciju u Parizu u decembru. Duboke podele i dalje postoje, piše Ekološki žurnal ali i ukazuje na predstojeće sastanke na kojima bi trebalo da se reše sporna pitanja, uključujući finansiranja borbe protiv klimatskih promena u siromašnim zemljama.

I dok pregovarači kažu da su svi delovi slagalice tu i da preostaje samo da se slože u celinu, zaduženi za budući sporazum moraju u narednih nešto više od mesec dana da spreme jasan i sveobuhvatan tekst koji će na skupu u Parizu svi prihvatiti.

Predstavnici 195 zemalja nedelju dana su proučavali tekst koji su početkom leta spremile UN sa ciljem da tih 88 strana pretvore u dokument oko kojeg bi vlade i pregovarači mogli da se slože pred samit o klimatskim promenama COP 21.

Kako se ocenjuje, na pregovorima u Bonu, održanim od 31. avgusta do 4. septembra, postavljena je osnova za sporazum u Parizu koji će voditi svet ka ekonomiji sa manjom emisijom ugljenika.

Alžir je u poslednjem trenutku konferencije u Bonu objavio nacionalni doprinos borbi protiv promena klime obećavši da će smanjiti štetnu emisiju za između 7 i 22%. Kako bi to ostvarila, najveća afrička zemlja planira, pored ostalog, da do 2030. poveća proizvodnju obnovljive energije za 27%, prebaci milion vozila na tečni naftni gas (TNG), poboljša izolaciju u zgradama i ponovo pošumi 1,2 miliona hektara.

Kako piše francuski list, s jedne strane, plenarne sednice UN obično su teške i retko daju velike rezultate. S druge, mali tematski sastanci obično daju bolje rezultate. Zato se poslednja runda pregovora, održana 100 dana pred parisku konferenciju, može smatrati polu-uspešnom (ili polu-neuspešnom) – stručnjaci nisu bili u stanju da dođu do poželjnog teksta ali su se dogovorili o proceduri za dalje napredovanje pregovora.

Kao i na konferenciji u Ženevi u februaru, UN su ponovo zadužile Danijela Rajfsnajdera (Daniel Reifsnyder) i Ahmeda Djoglafa, kopredsedavajuće ad hok Radne grupe za platformu iz Durbana za ubrzanu akciju (ADP), da srede tekst.

Vremena nema mnogo i Kristina Figures (Christina Figueres) iz Okvirne konvencije o klimatskim promenama kaže da „kopredsedavajući moraju da spreme jasan, konzistentan, koncizan i sveobuhvatan tekst do oktobra“.

Naredna i ujedno poslednja runda pregovora UN pred konferenciju COP 21 počinje 19. oktobra.

Čini se da su diplomate organizovale tekst tako da se delovi mogu lako izbaciti, s obzirom da jedan od aneksa izgleda kao 20 stranica nacrta sporazuma.

Međutim, „kopredsedavajući moraju da uzmu u obzir i rezultate diskusija u tematskim radnim grupama“, dodao je prvi čovek za klimu i energiju u Svetskom fondu za prirodu Francuska Pjer Kane (Pierre Cannet).

Sastanci radnih grupa doprinose uravnoteženju stanja jer je jedan od najvažnijih zaključaka tih sastanaka da između zainteresovanih strana postoji duboka i jasna podela.

„Imamo sve delove slagalice. Sada moramo da ih složimo u celinu“, slikovito je rekla Lorans Tibijana (Laurence Tubiana), francuska ambasadorka zadužena za pregovore o klimi. Međutim, u ovom trenutku to je lakše reći nego uraditi.

Jedan pregovarač sumirao je konfuziju: „Iskreno, niko još nema jasnu sliku šta se dešavalo u 12 grupa koje su ponekad bile podeljene na dve ili tri manje grupe“.

Delovi slagalice još sporo stižu na svoje mesto i od sada će pregovore koordinisati kontrolna grupa kojom će predsedavati Rajfsnajder i Djoglaf.

Preostale probleme trebalo bi da reši niz sastanka u narednim nedeljema.

U Francuskoj je 6. i 7. septembra nekoliko delegacija već razmatralo pitanja koja stoje iza podela, poput finansiranja, transfera tehnologije, plaćanja za gubitke i štetu.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond biće pak domaćini samita u Limi 9. oktobra. Očekuje se da u Limi najbogatije zemlje objave planove za finansiranje borbe protiv klimatskih promena u siromašnim zemljama. Za tu svrhu su bogati obećali 100 milijardi dolara godišnje od 2020.

Sve to ukazuje na pozitivnu političku atmosferu i konkretan napredak sa približavanjem pariske konferencije.

A uz dešavanja na međunarodnom, tu su i ona na nacionalnom nivou. Više od 50 zemalja objavilo je planove za borbu protiv klimatskih promena a očekuje se da to u septembru uradi još 40 država.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…