1. Početna
  2. IT
  3. Uber i Amazon opasnost za prava zaposlenih

Uber i Amazon opasnost za prava zaposlenih

Vrtoglavi razvoj platformi za razmenu usluga, poput Ubera, ugrožava osnovna socijalna prava koja su radnici s teškom mukom sticali od 19. veka, upozorili su sindikalni zvaničnici. Nesigurnost radnog mesta i nedostatak bilo kakvog osiguranja, poput penzionog i socijalnog doprinosa, navode se kao ključni problemi.

Istraživanja su pokazala da skoro svaki osmi građanin Švedske radi u ovoj novoj ekonomiji, koja se naziva i ekonomija deljenja, i da su ugroženi neki tradicionalni načini potrošnje i socijalne zaštite. Istraživanja o rasprostranjenosti i uticaju ekonomije deljenja uskoro će biti urađena u još osam zemalja.

Generalni sekretar svetskog saveza sindikata usluga UNI (UNI Global  Union) Filip Dženings (Philip Jennings) ocenio je da se sindikati suočavaju sa ogromnim izazovom u nastojanju da uvedu pravila u ovaj novi sektor, koji dosledno pokušava da ih ostavi po strani, posebno u oblasti socijalne zaštite. 

"Jasno nam je da je ovaj ’digitalni kapitalizam’ jednako okrutan i neumoljiv kao i njegovi prethodnici iz industrijske revolucije", kazao je on. 

Prema rečima  Dženingsa, ova ekonomija svodi sudbinu zaposlenih na klik, ali ne bi smela i prava zaposlenih da budu svedena na ovaj potez mišem. On smatra da vlade počinju da shvataju da preduzeća poput Ubera angažovanjem samozaposlenih koriste rad a nikada ne moraju da plaćaju socijalne doprinose niti da poštuju druge obaveze poslodavaca. 

"Mi sindikati smo shvatili ovaj problem polazeći sa tačke gledišta dostojnog rada. Oni (vlade) shvataju da taj sistem uništava i model socijalnog osiguranja koji u Evropi postoji od Bizmarka", prvog kancelara nemačkog cartstva 19. veka. 

Generalna sekretarka glavnog italijanskog sindikata CGIL Suzana Kamuso ocenila je da je sve veća neizvesnost koja je sastavni deo tazvoja ekonomije deljenja ilustracija smanjenja interesa EU da promoviše minimum zajedničkih socijalnih pravila. 

"Potpuno je prikladno okupiti se u gradu u kojem je stvorena EU, jer želimo Evropu kakva je bila na počecima, a ne kakva je sada", objasnila je Kamuso. Sindikalci su sredinom marta razgovarali o ekonomiji deljenja na skupu u Rimu.  

Šef moćnog nemačkog sindikata usluga ver.di Frank Bzirske smarta da menadžeri digitalnih platformi pout Ubera nisu verovali svojim očima kada su videli da je moguće držati zaposlene onoliko koliko im trebaju, i rešiti ih se istog trenutka kada im više  nisu potrebni. 

"Ljudi ne znaju da li će raditi sledeće sedmice, ili čak sledećeg sata. Nema plaćenih odmora, penzija ni bolovanja", tvrdi ovaj sindikalista. 

On kaže da je prioritet sindikata da postignu da osobe koje su privremeno angažovane na poslovima preko internet platoformi budu priznate kao zaposlene da bi mogle da koriste postojeće socijalne povlastice, što često nije slučaj zbog njihovog statusa samozaposlenih. 

Jedan švedski istraživački centar otkrio je da 12% aktivnog stanovništva u Švedskoj, oko 737.000 ljudi, već radi u ovoj novoj ekonomiji, dok 24% odnosno gotovo svaki četvrti traži posao u tom sektoru. U studijama u Velikoj Britaniji, objavljenim u 2015, dobijen je sličan rezultat. 

Očekuje se skoro objavljivanje sličnih studija za Austriju, Nemačku, Francusku, Španiju, Holandiju, Mađarsku i Belgiju. 

Sindikati će morati da se žestoko bore da bi političari priznali da ovi novi oblici rada prave problem s obzirom na velike lobije multinacionalnih kompanija poput ubera i Amazona, koje imaju dosta novca, tvrdi Dženings. 

"Trude se da zaljuljaju modele u Evropi. Ulog je veliki i nije vreme da vlade okreću glavu", rekao je on.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…