U zemljama EU 13. uzastopni mesec rasta broja novih registrovanih automobila

Foto: pixabay.com

Brisel – U zemljama EU je u avgustu  registrovano 787.626 novih automobila, što je za 21 odsto više u odnosu na isti mesec lane, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Ovo je 13. uzastopni mesec rasta broja novih registrovanih automobila u EU, dodaje ACEA.

Na najvažnijim evropskim tržištima automobila zabeležen je međugodišnji rast – u Nemačkoj za 37,3 odsto, Francuskoj – 24,3 odsto, Italiji – 11,9 odsto.

U avgustu je registrovan najveći broj novih vozila na benzin – 32,7 odsto, slede hibrid-električna vozila (HEV) – 23,9 odsto, električna vozila na baterije – 21 odsto, i automobila na dizel – 12,5 odsto.

Broj novih registrovanih električnih vozila na baterije je u avgustu porastao za 118,1 odsto međugodišnje, na 165.165 automobila.

Udeo električnih vozila na baterije u registraciji novih automobila je prvi put porastao iznad 20 odsto.

U periodu od januara do avgusta je broj novih registracija automobila u EU međugodišnje porastao za 17,9 odsto, odnosno za 7,1 miliona vozila.

Uprkos vrlo dobrim rezultatima, prodaja novih automobila je i dalje niža nego u istom periodu 2019. godine, kada je registrovano 9 miliona vozila.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…