U Užicu održana obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji

pravda
Foto: pixabay.com

Užice – U Skupštini Grada Užica, održane su obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći.

Obuka je organizovana  kroz projekat „Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći“ i „Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć“.

Uporedo sa održavanjem obuka, javnosti je predstavljena i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom „Imaš pravo!„, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju sistema besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža, saopštio je Euroinfo.

Obukama su prisustvovali diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave, kao i ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći.

Kako se podseća, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane.

Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć.

Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika.

Obuke bi trebalo da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

Ove obuke posebno su značajne i za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći. Obukama u Užicu prisustvovali su zaposleni u upravi više opština/gradova iz zapadne Srbije.

Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Obuku sprovodi multi-donatorski projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zaduženo Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…