U toku pripreme za izgradnju vetroparka u Kostolcu

vetroturbine

Studija opravdanosti za izgradnju vetroparka u Kostolcu trebalo bi da bude završena u oktobru a zatim će uslediti druge pripremne aktivnosti, rekao je glavni rukovodilac projekta u Elektroprivredi Srbije (EPS) Predrag Đorđević. U okviru priprema do sada je izabran lokalitet i urađeno pozicioniranje vetroturbina, ali i analiza uticaja na ptice i slepe miševe na mestu budućeg vetroparka. Prema prethodnoj studiji opravdanosti, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara a na tom prostoru je moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata.
 
Đorđević koji je glavni rukovodilac projekta u Sektoru EPS-a za ključne investicione projekte, rekao je da nakon dokazivanja opravdanosti izgradnje i izrade generalnog projekta sledi izrada tenderske dokumentacije za nabavku opreme i radova.
 
On je rekao za EPS-ov list Energija da je do sada izabran lokalitet i urađeno pozicioniranje vetroturbina.
 
Prema njegovim rečima, na lokaciji su sprovedena istraživanja i obavljeni detaljni proračuni kako bi se vetropark najefikasnije konfigurisao, što je bio proces koji je trajao više godina.
 
Đorđević je precizirao da je do sada urađena studija „Monitoring ptica i slepih miševa na lokaciji izradnje vetroparka Kostolac“ koja sadrži rezultate prikupljene tokom jednogodišnjeg monitoringa ptica i slepih miševa, završenog u novembru 2015. godine.
 
EPS je, kako je istakao, prihvatio princip preventivnog planiranja u funkciji zaštite ptica i slepih miševa koji treba da predupredi negativan uticaj na životnu sredinu.
 
"Studija je pokazala da su sve pozicije vetrogeneratora definisane aktuelnim planom potpuno podobne za izgradnju i rad. Studija je rađena po standardima Evropske unije", rekao je on.
 
Predviđeno je da vetropark bude u istočnoj Srbiji, na prostoru Kostolačkog basena uglja, na oko 90 kilometara od Beograda, a potencijalni lokaliteti za izgradnju vetroparka su napušteni rudarski objekti i spoljna odlagališta jalovine.
 
Prema prethodnoj studiji opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje vetroparka u Kostolcu, ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara, dok su parcijalne površine konkretnih lokacija vetroparka znatno su manje i kreću se od 1,5 do 10 kvadratnih kilometara, piše Energija.
 
Đorđević je rekao da su rezultati prethodne studije opravdanosti pokazali da je na ovom prostoru moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata.
 
Dodao je da je radni vek vetoparka projektovan na 20 do 25 godina, i da karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije.
 
Pritom, zemljištem, koje je svojina države, upravlja EPS, odnosno ogranak „TE-KO Kostolac“, tako da ne postoji problem vlasništva.
 
Kako se navodi, projekat je svrstan na listu projekata koji se razvijaju u okviru pregovora o razvojnoj saradnji između vlada Srbije i Nemačke održanih u periodu od 2011. do 2015. godine.
 
Do konačnog utvrđivanja načina finansiranja ima još dosta posla, dodaje Đorđević.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…