U toku je konkurs za nagrađivanje lokalnih samouprava u oblasti razvoja pristupačnosti

Zaštitnik građana

Beograd, 18. maj 2022. – Zaštitnik građana, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, po šesti put zaredom, dodeljuje nagradu gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su u 2021. godini najviše doprineli razvoju svih oblika  pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.

Prijave na konkurs se mogu slati do 05.06.2022. godine.

U dopisu koji je upućen opštinama, gradovima i gradskim opštinama Zaštitnik građana je pozvao jedinice lokalne samouprave da podnesu prijavu na Javni poziv i na taj način prikažu i promovišu primere dobre prakse u razvoju pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2021. godini.

Nagrada za pristupačnost nastala je kao izraz potrebe da se, u nastojanjima za postizanje inkluzivnijeg društva u Srbiji, ukaže na iskorake pojedinaca i/ili institucija u kreiranju primera dobre prakse koji doprinose kvalitetu života, služe kao model, inspiracija i ideja za sve i kao takvi su veoma značajni za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Istovremeno, nagrada ima za cilj da kontinuirano utiče na podizanje  svesti i pošalje snažnu poruku o važnosti pristupačnosti, promovisanju principa Dizajn za sve i kreiranju okruženja i usluga koje mogu koristiti svi građani i građanke, odnosno inkluzivnog okruženja pristupačnog svima.

Prijave, sa propratnom dokumentacijom, mogu se dostaviti lično ili putem pošte na adresu: Zaštitnik građana, Beograd, Deligradska br. 16, sa naznakom „Za javni poziv za dodelu nagrada”, kao i putem elektronske pošte na adresu pristupacnost@zastitnik.rs .

Za sva eventualna pitanja jedinice lokalne samouprave se mogu obratiti Zaštitniku građana putem navedene elektronske pošte, ili na broj telefona 011/2068-180.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…